Dostupni linkovi

Keri u poseti Brazilu



Američki državni sekretar Džon Keri, koji je u jednodnevnoj poseti Brazilu, razgovaraće danas sa predsednicom te zemlje Dilmom Rusef i ostalim visokim
zvaničnicima, u okviru inicijative vlade SAD za produbljavanjem odnosa sa tom latinoameričkom državom.

Agencija AP ocenjuje da odnosi Brazila i SAD, međutim, nisu bez mrlja, a poslednju zategnutost izazvao je kontroverzni program prisluškivanja američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), sproveden širom sveta, pa i u Brazilu.

Brazilski list O Globo objavio je prošlog meseca da su informacije koje je obelodanio bivši službenik NSA Edvard Snouden, pokazale da je Brazil bio glavna američka prisluškivačka meta u Latinskoj Americi, u okviru programa kojim su praćene komunikacije širom sveta.

Prema rečima američkog novinara Glena Grinvalda, koji je prvi objavio Snoudenovu priču u britanskom Gardijanu, SAD su koristile Brazil kao "most" za prikupljanje podataka o bolje zaštićenim državama, u kojima nisu imale direktan pristup.

Znajući da će tema prisluškivanja biti jedna od glavnih tokom njegove posete Brazilu, Keri je još pre dolaska u tu zemlju pokušao da otkloni zabrinutost njenih zvaničnika.

"I SAD i Brazil moraju da nađu način da prevaziđu ovo pitanje. Ulog je suviše velik da bismo dozvolili da nas jedno pitanje odvuče sa onoga što smo do sada postigli u jačanju strateškog partnerstva", napisao je Keri u komentaru u listu Estado de Sao Paulo, objavljenom u nedelju.

On je naglasio da Brazil i SAD sarađuju u pitanjima poput nauke, obrazovanja, odbrane i prirodnih katastrofa, a da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje dostigla 75 milijardi dolara godišnje.
XS
SM
MD
LG