Dostupni linkovi

Jablanica: Požar pod kontrolom



Požar iznad magistralnog puta M-17, koji je direktno ugrožavao mjesto Donja Jablanica i putnu komunikaciju Jablanica-Mostar, sada je pod kontrolom, potvrdio je direktor Profesionalne vatrogasne brigade Jablanica Omer Drežnjak.

"Drugi krak ovog požara, koji ide prema planinskom masivu Čvrsnice, ne možemo još da kontrolišemo, iako cijeli dan sa dva helikoptera Oružanih snaga BiH pokušavamo da ga stavimo pod kontrolu", rekao je Drežnjak.

On kaže da je pomoć ova dva helikoptera u gašenju vatre od ogromne koristi, jer je riječ o nepristupačnom stjenovitom području na koje ljudska noga nije kročila. "Požar više ne nadire i mirno ulazimo u noć.

Prema opštini Konjic požar se ne širi, a pokušavamo da stavimo pod pontrolu i požar prema Rečicama i Babinom Potoku", rekao je Drežnjak. On je istakao da su na području Dragan Sela prije dvije večeri imali vatrenu liniju dužu od kilometra, a sada je svedena na samo nekoliko tačaka, koje pokušavaju da anuliraju.

Na ovom području sada nema ugroženih naseljenih mjesta.

Tokom 14-dnevne borbe vatrogasaca sa požarom do sada je izgorjelo nekoliko stotina hektara kvalitetne šume, i to endemskog bora - munike /smreča/, koja je izvožena u Veliku Britaniju i korištena za izradu plovila.
XS
SM
MD
LG