Dostupni linkovi

Keri i Lavrov o prevazilaženju krize u odnosima dve zemlje


Džon Keri i Sergej Lavrov u Vašingtonu, 9. avgust 2013.
Džon Keri i Sergej Lavrov u Vašingtonu, 9. avgust 2013.
Ministri spoljnih poslova SAD i Rusije, Džon Keri (John Kerry) i Sergej Lavrov, razgovaraju danas o načinima za prevazilaženje krize u bilateralnim odnosima, samo dva dana posle otkazivanja samita Obama-Putin.

Odnosi dve države zaoštreni su pošto su vlasti u Moskvi odobrile politički azil bivšem službeniku američke Nacionalne bezbednosti Edvardu Snoudenu (Edward Snowden), kojeg Vašington potražuje zbog objavljivanja poverljivih informacija.

"Odnosi SAD i Rusije su, nema potrebe ni da kažem, veoma važni i obeleženi pre svega zajedničkim interesima, ali povremno dolazi do sukoba tih interesa. Mislim da smo svi svesni toga", rekao je američki državni sekretar Keri na konferenciji za novinare u Stejt departmentu pre početka sastanka.

"Nije tajna da imamo izazove u našim odnosima, i to ne samo u slučaju Snoudena. O tome ćemo danas sigurno razgovarati i ovaj sastanak je važan jer je iznad svih tih sudara i neslaganja", rekao je Keri.

S druge strane, Lavrov je rekao da je Rusija razočarana otkazivanjem sastanka Obama-Putin, stavivši do znanja da je Moskva već bila pripremila ugovore o trgovinskoj saradnji i nuklearnim istraživanjima.

"Naravno da ima nesuglasica. Nastavićemo da razgovaramo o tim pitanjima oko kojih se ne slažemo odgovorno i iskreno. Moramo da saradjujemo kao odrasli ljudi i to je ono što radimo. Nadam se da će to biti obostrano", rekao je Lavrov.
XS
SM
MD
LG