Dostupni linkovi

Gardijan: Beli medved uginuo u potrazi za hranom



Led na Arktiku u prošloj godini se zbog klimatskih promena smanjio na rekordno mali nivo zbog čega životinje na severu planete moraju više da traže hranu, piše danas britanski list Gardijan.

Jedna od žrtava promena na Arktiku je i izgladenli beli medved koji je nađen mrtav u Svalbardu, preneo je Gardijan reči stručnjaka za bele medvede Jana Stirlinga.

Nivo leda na Arktiku bio je rekorno nizak 2012, a Stirling je posle pregleda uginulog medveda rekao da je tu životinju nedostatak leda naterao da putuje daleko u potrazi za hranom.

Beli medvedi hrane se skoro isključivo fokama i potreban im je led da ih love. U februaru je odbor stručnjaka za bele medvede ocenio da je zbog topljenja leda neophodno razmotriti mogućnost da medvede hrane ljudi kako bi se zaštitila njihova populacija, procenjena na 20-25.000.

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), ocenila je da će trećina belih medveda izumreti u periodu od 45 godina zbog topljenja leda, dok vlade SAD i Rusije veruju da će ih izumreti dve trećine.
XS
SM
MD
LG