Dostupni linkovi

Slovenija prodaje 15 državnih preduzeća


Vlada Slovenije je zbog finansijske i bankarske kriza stavila na prodaju 15 državnih kompanija i banaka, piše Wall street journal Europe.

U strahu od gubitka likvidnosti nacionalnog finansijskog sistema i zbog lošeg stanja banaka, kako se navodi u tekstu, slovenačka Vlada pokušava da popravi situaciju prodajom državne imovine.

Među preduzećima stavljenim na prodaju su Luka Kopar, preduzeće Telekom Slovenije, proizvođač sportske opreme Elan, proizvođač cipela Peko, energetsko preduzeće Petrol, fabrika ljekova i kozmetike Krka.

Od prošle godine Vlada bezuspješno pokušava da proda 75 odsto udjela u neprofitabilnom nacionalnom avioprevozniku Adria airways.

Najslabija karika u privredi Slovenije su banke. Tri vodeće banke imaju nevraćenih kredita u iznosu od 9,2 milijardi USD, što je 20 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Slovenačka Vlada nije navela koliko očekuje da dobije od prodaje, a nezavisni stručnjaci procjenju da bi program privatizacije mogao da donese u budžet između 500 miliona i 750 miliona EUR.
XS
SM
MD
LG