Dostupni linkovi

Obeležena 21. godišnjica od raspuštanja logora Omarska


Omarska
Omarska

Na prostoru nekadašnjeg logora Omarska u Prijedoru, porodice stradalih i preživelih logoraša danas su organizovale komemorativni skup i odali počast ubijenima.

U znak sećanja na žrtve pušteno je nekoliko stotina belih balona s imenima onih za koje je utvrđeno da su ubijeni u Omarskoj, a čiji posmrtni ostaci su kasnije pronađeni i identifikovani u neposrednoj blizini logora.

U trenutku kad je otkriveno to mesto zatočenja, prema podacima srpske policije, u logoru su bila 3.334 logoraša, među kojima 37 žena i 28 dece. Bilo je 125 osoba hrvatske nacionalnosti, 11 Srba i jedan zatvorenik iz reda ostalih, dok je ostatak činilo bošnjačko stanovništvo.

Sarajevski mediji javljaju da je kroz taj logor za tri meseca prošlo oko 5.000 osoba, od kojih 700 nije preživelo stravične torture kojima su bili izloženi.

Komemoraciji su prisustvovali i potpredsednik Republike Srpske Enes Suljkanović, šefica Misije Saveta Evrope u BiH Meri Enn Henesi, kao i zamenik američkog ambasadora u BiH Nikolas Hil.

Logor Omarska, kao najozloglašeniji koncentracioni logor, koji su pripadnici bosanskih Srba uspostavili tokom rata u BIH, nalazio se u krugu rudnika Omarska.
XS
SM
MD
LG