Dostupni linkovi

Većina Izraelaca se protivi povlačenju na granice od pre 1967.



Većina Izraelaca usprotivila bi se svakom mirovnom sporazumu s Palestincima koji bi uključivao povlačenje na granice iscrtane pre primirja iz 1967. godine, čak i pored toga što bi razmene teritorija omogućile prostor za smeštaj jevrejskih naselja, pokazala je anketa objavljena u utorak.

Prema anketi liberalnog Izraelskog demokratskog instituta (IDI) pokazala je da 65,6 posto ispitanika ne očekuje da se postigne sporazum u razgovorima između Izraela i Palestinaca u roku od godinu dana, prenosi Reuters.

Razgovori su nastavljeni prošlog meseca nakon trogodišnje pauze. Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) saopštio je kako se nada da se mirovni sporazum, koji je decenijama bio na dohvat ruke, može postići u roku od devet meseci.

Ako izreaelska vlada, međutim, uspe da prkosi skepticima i postigne sporazum, anketa ukazuje da bi imala velikih problema da ga predstavi vlastitom narodu.

Od 602 ispitane osobe, 55,5 posto izjavilo je da je protiv izraelskog pristanka na povlačenje na linije od pre 1967. godine, čak i pored toga što bi razmene teritorija omogućile da neka jevrejska naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu ostanu deo Izraela.
XS
SM
MD
LG