Dostupni linkovi

Brejvik nije primljen na fakultet



Norvežanin Anders Bering Brejvik, koji izdržava kaznu za ubistvo 77 ljudi, nije primljen na fakultet političkih nauka Unverziteta u Oslu, zato što nema stepen obrazovanja neophodan za upis, rekao je agenciji Frans pres rector Univerziteta u Oslu, Ole Peter Otersen.

Uprava zatvora Ila kod glavnog grada Norveške, u kojem Brejvik izdržava kaznu, prethodno mu je odobrila da dopisno studira političke nauke, pod uslovom da bude primljen na Univerzitet u Oslu.

Brejvikova nedavna izjava da bi želeo da studira političke nauke, izazvala je oštro negodovanje univerzitetskih profesora i javnosti.

On je prekinuo školovanje u srednjoj školi i u zatvoru je učio neke predmete, kako bi skupio dovoljan broj poena neophodnih za upis na fakultet.

Anders Bering Brejvik je 22. jula 2011. postavio bombu ispred zgrade norveške vlade u Oslu, od koje je poginulo osam osoba. Potom je otišao u letnji kamp podmlatka Laburističke partije na ostrvu Utoja gde je vatrenim oružjem usmrtio 69 ljudi.

Osuđen je na 21 godinu zatvora, ali kazna može da bude produžavana dok god se smatra da on predstavlja opasnost po društvo.
XS
SM
MD
LG