Dostupni linkovi

Komandant Kfora: Dijalogom do mirnih rešenja



Komandant Kfora, nemački general Folker Halbauer rekao je danas posle razgovora sa predsednikom Opštine Zvečan Dragišom Milovićem da će misija na čijem je čelu dati
svoj doprinos da "svi građani na Kosovu žive mirano i u sigurnom okruženju".

"To želimo da nastavimo, ali sa jednim veoma važnim principom, a to je princip nepristrasnosti", rekao je komandant Kfora i dodao da će "svaka operacija i zadatak koji će Kfor preduzeti biti staloženi i promišljeni, i po potrebi u saradnji sa lokalnim vlastima".

Halbauer je istakao da je sa predsednikom Opštine Zvečan razgovarao i o važnosti reda i zakona, ali je kazao da to nije zadatak Kfora.

"Odgovornost za red i zakon snose policija i Euleks i tu je veoma važno poverenje. Bez poverenja sugrađana u svoju policiju, ne mogu se sprovesti red i zakon", rekao je on i pozvao građane na severu Kosova da "podržavaju izgradnju policije, da se svi odreknu nasilja i da probleme rešavaju mirnim putem".

"Nasilje i blokada puteva nisu rešenje", zaključio je Halbauer.

"Razumem da su građani uplašeni zbog pominjanja tajnih spiskova sa imenima za hapšenje i u razgovoru sa odgovornima dobio sam uveravanja da takva lista ne postoji", rekao je komandant Kfora.
XS
SM
MD
LG