Dostupni linkovi

Britanski Apelacioni sud potvrdio zabranu eutanazije



Britanski Apelacioni sud podržao je danas zakon protiv eutanazije, odbivši žalbe dva čoveka sa ozbiljnim invaliditetom koji su tražili da doktorima treba da bude dozvoljeno da nad njima izvrše eutanaziju.

Dvojica muškaraca, od kojih je jedan umro od upale pluća prošle godine, tvrdili su da je njihovo pravo na "privatan i porodičan život", koje im je garantovano Evropskom konvencijom za ljudska prava, narušeno jer im nije bilo dozvoljeno da izaberu kako i kada žele da umru.

Apelacioni sud je u obrazloženju odluke priznao da tekući zakon nije u skladu s Konvencijom, ali je istakao da je zabrana eutanazije opravdana.

U jednoglasno donetoj presudi, Apelacioni sud je naveo da dvojica muškaraca imaju "stalni i katastrofalni telesni invaliditet", ali su ukazali da pitanje eutanazije "pokreće duboko osetljiva pitanja o prirodi društva".

Ukazuje se da "parlament predstavlja svest nacije" i dodaje da sud nema pravno ovlašćenje da dovodi u pitanje zabranu eutanazije.

"Apsolutno sam skrhan. Nadao sam se humanom i dostojanstvenom kraju. Ova presuda mi to ne daje", rekao je Pol Lemb, jedan od dvojice muškaraca čija je žalba odbijena. On je teško paralizovan posle automobilske nesreće.

Lemb je najavio da će nastaviti s pravnom bitkom da mu bude odobrena eutanazija.

Eutanazija je u Evropi dozvoljena u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu.

Pomoć u izvršenju samoubistva rezervisana je uobičajeno za ljude koji imaju minimalni kapacitet da se ubiju, na primer, da popiju neku smrtonosnu supstancu ili uzmu fatalnu dozu lekova.

To je legalno u Švajcarskoj, jedinoj evropskoj zemlji koja dozvoljava strancima da u nju doputuju da umru.
XS
SM
MD
LG