Dostupni linkovi

Sinhua:Vreme da SAD obuzdaju japanske desničare



Sjedinjene Države igraju opasnu igru u azijsko-pacifičkoj oblasti time što namerno zanemaruju desničarske izjave i akcije japanskih zvaničnika, ocenjuje danas u
komentaru državna kineska agencija Sinhua.

Agencija navodi da SAD žele da jači Japan bude konkurent Kini i Rusiji, koje Sjedinjene Države smatraju svojim potencijalnim rivalima, a da bi to postigle čak podstiču Japan da ojača vojsku.

Ukazuje se da su desničari u Japanu preduzeli razne poteze čiji je cilj da se prikriju zločini Japana tokom Drugog svetskog rata.

Agencija upozorava da su SAD bile žrtva japanskog militarizma i ukazuje da Vašington treba da pazi na sve veće izazovno hvalisanje desničarskih snaga u Japanu.

Senat SAD je u ponedeljak jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se osuđuje upotreba sile radi ostvarivanja prava nad spornim ostvima u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru, a meta je očigledno Kina, i naravno da je to Tokio pozdravio, navodi Sinhua.

Ponašanje SAD objašnjava sve veću samouverenost japanskih desničara, navodi Sinhua. Potpresednik japanske vlade Taro Aso je čak rekao da bi Japan trebalo da uči od iskustva nacista u reviziji ustava.
XS
SM
MD
LG