Dostupni linkovi

logo-print
Odbrana bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera zatražila je novo suđenje nekada najmoćnijem hrvatskom polititičaru koji je prvostepeno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog profiterstva i primanja mita, prenosi Beta.

U žalbi na prošlogodišnju presudu Županijskog suda u Zagrebu, koju prenosi agencija Hina, odbrana je predložila da Vrhovni sud ukine presudu i naredi novo suđenje pred izmenjenim sudskim većem.

Županijski sud u Zagrebu osudio je Sanadera u novembru prošle godine prvostepeno na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banka" (Hypo) i navodno primanje provizije od mađarskog MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina.

U žalbi na tu presudu, odbrana je navela da bi presuda trebalo da bude pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. Takođe je zatražena niža kazna od izrečene zatvorske od deset godina, a ukazuje se i da je sud bio prestrog jer kao olakšavajuću okolnost nije uzeo Sanaderovo učešće u poslednjem ratu u Hrvatskoj, što je inače uobičajena praksa suda.

Protiv Sanadera su u toku još dva suđenja.
XS
SM
MD
LG