Dostupni linkovi

Mehmedović uhapšen bez naloga Tužilaštva BiH


Šemsudin Mehmedović, zastupnik BIH Parlamenta
Šemsudin Mehmedović, zastupnik BIH Parlamenta
Glasnogovornica Državne za agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Kristina Jozić potvrdila je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je u akciji kodnog naziva ''Ozren'' jutros uhapšena osoba inicijala Š. M. (52) iz Tešnja, ali još uvijek nije htjela potvrditi da se radi o Šemsudinu Mehmedoviću, zastupniku Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Ona je kazala da su u okviru ovog slučaja tretirane još tri osobe, čija imena, također, nisu saopštena.

Spomenuta osoba, kako je potvrdila Jozić, smatra se odgovornom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, odnosno zatvaranje i maltretiranje osoba srpske nacionalnosti u prostorijama Stanice javne bezbjednosti (SJB) Tešanj od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine.

Slučaj je, kako je, kazano otvoren po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine krajem 2009. godine, ali iz SIPA-e nisu mogli potvrditi da su i Mehmedovića jutros uhapsili po nalogu Tužiteljstva BiH.

''Ispunjeni svi uslovi za lišenje slobode'', rekla je ona.

Jozić je pojasnila da je SIPA formirala operativni tim akcije ''Ozren'' koji se bavio utvrđivanjem bitnih činjenica. Tokom istrage, kazala je, potvrđeni su osnovi sumnje da su pripadnici SJB Tešanj po naredni načelnika, što je u to vrijeme bio upravo Mehmedović, hapsili lica srpske nacionalnosti i privodili ih u službene prostorije, te da su tom prilikom počinjeni ratni zločini.

Mehmedović je jutros i uhapšen te će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat Tužilaštvu BiH. Agencija će predati zahtjev da se Mehmedoviću odredi pritvor.

''Očekujemo da će Tužilaštvo podnijeti zahtjev za pritvor i potvrditi kako nema nedodirljivih u BiH državna'', dodala je Jozić.

Iz SIPA 'e su optužili Državno tužiteljstvo da nije dalo podršku ovoj akciji. SIPA je tako zatražila od Tužiteljstva BiH nalog za vršenje pretresa, ali ga nije dobila.

''Do ovog momenta Tužilaštvo BiH se nije oglasilo. To je prvi put da Tužilaštvo nije dalo saglasnost za pretres u slučaju ratnih zločina. Postojala određena vrsta opstrukcija od Tužilaštva'', zaključila je Jozić.
XS
SM
MD
LG