Dostupni linkovi

Palestinci poručuju da Izrael mora pristati na granice iz 1967.


Burni sastanak palestinskih čelnika na najvišem nivou, na kojem je raspravljano o posljednjim mirovnim prijedlozima američkog državnog seretara Johna Kerryja, okončan je u petak rano ujutro s odlukom da se od Izraela zatraže garancije da pristane na granice buduće palestinske države, saopštili su zvaničnici.

Zahtjev je bacio sjenu sumnje nad višemjesečno američko posredovanje, jer Izrael želi razgovore bez postavljanja preduslova tvrdeći da to nije dovelo do uspješnih mirovnih pregovora u prošlosti, prenosi AP.

U nadi da će privoliti Izraelce i Palestince na pregovore, američki predsjednik Barack Obama pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da sarađuje s Kerryjem "kako bi nastavio pregovore s Palestincima što je skorije moguće", sudeći po saopšteenju Bijele kuće objavljenom u četvrtak navečer.

Nakon dva odvojena sastanka, palestinski zvaničnici saopštili su kako su odlučili da pošalju vodećeg pregovarača Saeba Erakata da se sastane s Kerryjem "i obavijesti ga da Palestinci žele garancije po pitanju granica", naveo je nakon sastanka Wasel Abu Yussef, član izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Kerry u daans sastaje s Erakatom u jordanskoj prijestolnici Ammanu.

Abu Yussef je mislio na izraelsku de facto granicu koja odvaja jevrejsku državu od Zapadne obale i istočnog Jerusalema, teritorija koje je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, skupa s pojasom Gaze.

Palestinci žele te teritorije za svoju buduću državu, uz modifikacije dogovorene u "razmjeni teritorija" prema kojima bi najveća jevrejska naselja izgrađena na Zapadnoj obali postala izraelska teritorija, u zamjeni za druge teritorije.
XS
SM
MD
LG