Dostupni linkovi

Parlament BiH danas o Zakonu o JMBG



Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće danas Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Ovaj prijdlog juče je jednoglasno usvojilo Vijeće ministara BiH. U Parlamentu BIH će po hitnoj proceduri biti razmatran prijedlog tog zakona, koji nije bio na snazi od 12. februara. Prema zakonu će biti ukupno devet registracionih područja za JMBG, u Federaciji BiH pet, Republici Srpskoj tri i Brčko distriktu jedno.

Definisano je da matični brojevi građana, koji su izdavani po dosadašnjim propisima, ne podliježu promenama.

Opozicija osporava ovaj zakon, pozicija složna.

Za Stranku demokratske akcije i Stranku za BiH ovakve izmjene i dopune Zakona o JMB sa registracijskim područjima u okviru entiteta i Distrikta su nedopustive.

"Oni praktično ostvaruju jedan koncept odvajanja RS-a i pretvaranja BiH u jednu vrstu predstavništva", kaže zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu BiH Beriz Belkić.

Parlamentarna većina pozdravlja jednoglasnu odluku Vijeća ministara o Prijedlogu zakona o jedinstvenom matičnom broju. Navode, konačno se krenulo s usvajanjem zakona.

I na sjednici Predsjedništva SDP-a pozdravljeno je usvajanje Prijedloga zakona o jedinstvenom matičnom broju građana. Praktično je dokazano kako je kompromis moguć kada se racionalno i iskreno, bez političkih mahinacija i manipulacija, pristupi pronalasku rješenja.

Zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju u Sarajevu su proteklog mjeseca organizovani masovni protesti građana. Zakon o jedinstvenom matičnom broju je Vijeće ministara više puta slalo u parlamentarnu proceduru, ali od februara do danas nije bio usvojen.
XS
SM
MD
LG