Dostupni linkovi

File o pregovorima: O Kosovu bez prestanka


Štefan File i Ivica Dačić na konferenciji za novinare, 17. jul 2013.
Štefan File i Ivica Dačić na konferenciji za novinare, 17. jul 2013.
Od početka do kraja o Kosovu. Pregovori Srbije o priključenju Evropskoj uniji odvijaće se upravo na taj način, jer kako je rekao Štefan File pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine terbalo bi da bude tretirano u poglavlju 35 koje bi bilo otvoreno od početka do kraja pregovora sa Srbijom.

File je tokom posete Beogradu rekao, kako je RSE ranije i najavio, da će predložiti da poglavlje 35 bude otvoreno na početku pregovora zajedno sa poglavljima 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i borbe protiv korupcije i da se kao i ta poglavlja ne zatvara do kraja pregovora. Još je napomenuo:

Glavni tok normalizacije odnosa između Beograda i Prištine ne vodi se prevashodno kroz proces pristupnih pregovora. Premijeri i lideri dveju strana su već uspostavili veoma efikasan dijalog. Postigli su načelni sporazum, sada ulažu velike napore u implementaciju tog sporazuma i taj proces će biti nastavljen i tokom pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom”.

Premijer Ivica Dačić je, pak, ponovio istakao da EU zna da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"Mi očekujemo da u pregovaračkom okviru ne budu formulacije koje bi ukazivale da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova. To bi za nas bilo apsolutno neprihvatljivo", istakao je premijer Srbije.

File je sugerisao Beogradu da Srbija mora da imenuje glavnog pregovarača i evropsko pitanje stavi na "vrh dnevnog reda“. On čelnicima Srbije, tokom svoje posete, predstavlja dokument koji sadrži osnovne korake koje Srbija mora da načini, nakon što su pregovori otvoreni, kao i nacrt vremenskog rasporeda i dinamike skrininga reformi koje je Srbija sprovela i koji će početi 1. septrembra i trajati verovatno do juna 2015.
Štefan File tokom sastanka u Beogradu, 17. jul 2013.
Štefan File tokom sastanka u Beogradu, 17. jul 2013.

On je naveo kako veruje u kapacitet srpske vlasti, te pozdravio iskorake koji su na evropskom putu učinjeni:

„Ta dostignuća su bila moguća zahvaljujući slaganju svih partija o važnim pitanjima, kao i naporima srpskih liderima, ali i potvrđivanju strateškog cilja – Srbije kao članice Evropske unije. U procesu pregovora koji je otvoren i trajaće nekoliko godina Evropska komisija neće štedeti napora da pomogne Srbiji da se pripremi za članstvo“.

Komesar EU za proširenje je najavio da će sledeće nedelje u Briselu biti predstavljen nacrt nacrt okvira za pregovore zemljama članicama, a posle debate taj okvir bi trebalo da bude usvojen sa ciljem da se prva međuvaldina konferencija održi najkasnije u januaru.

Premijer Dačić, osim što je naglasio da Srbija od sada spada u „resor“ kojim će se File baviti, naveo je i kako smatra da glavni pregovarač Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom ne treba da bude visoka politička ličnost. Upitan ko će to biti, odgovorio je:

„Ne mogu da vam kažem to pred njim.... Šalim se. Nije ovde pitanje nekakvih problema oko toga ko će to biti. Nego treba da se zaista dođe do najboljeg predloga. To je suština. Taj pregovarač ne treba da bude visoka politička ličnost. On treba da bude šef tehničkih pregovora. Jer će na političkom nivo postojati državna delegacija, postojaće tim premijera i drugih. Nije nepohodan još jedan političar u svemu tome“.

Dačić je kazao i kako smatra da što više ljudi treba da se uključi u pregovore da bi svi sektori u društvu bili aktivni, uključujući i civilni sektor i NVO i različite stručnjake i eksperte.
XS
SM
MD
LG