Dostupni linkovi

General VRS o zapovjednom lancu kod zauzimanja Srebrenice


Ljubomir Obradović na suđenju Ratku Mladiću, 16. srpanj 2013.
Ljubomir Obradović na suđenju Ratku Mladiću, 16. srpanj 2013.
Haško suđenje generalu Ratku Mladiću nastavilo se iskazom njegovog bivšeg kolege, generala Ljubomira Obradovića, nekadašnjeg načelnika operativnog odjeljenja u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske.

Obradovića koji je izbjegao srebreničku operaciju u srpnju 1995. godine zbog bolovanja, tužiteljstvo je pozvalo kako bi svjedočio o strukturi i načinu funkcioniranja Glavnog štaba VRS-a, kao i izvještavanja između jedinica.

Prema prikazanim dokumentima koje su haški istražitelji pronašli tijekom srebreničke istrage – Glavni štab VRS-a je dobio podatke o velikom broju zarobljenih bošnjačkih boraca. Između ostalog i od Drinskog korpusa VRS-a, formacije koja se smatra odgovornom za organizaciju i provođenje više masovnih pogubljenja.

Izvještaj koji potvrđuje zarobljavanje velikog broja Srebreničana 13. srpnja 1995. godine, pročitao je prije uvrštenja u dokazni spis, tužitelj Peter McCloskey.

„Neprijatelj iz bivše enklave Srebrenica je u potpunom rasulu i vrši masovnu predaju VRS-u. Zona odgovornosti korpusa je pod punom kontrolom. Do sada je iz enklave Srebrenica organiziran prijevoz iz Potočara prema Kladnju oko 15.000 muslimanskog življa. U Konjević Polju se organizirano vrši prihvat muslimanskog življa i boraca koji se predaju, kao i u Novoj Kasabi“, citirao je McCloskey.

Tužiteljstvo je također zaplijenilo korespodenciju između Glavnog štaba VRS-a i tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, u kojem se izostavio podatak o zarobljenim borcima. Obradović je, kao i u ostalim haškim iskazima za potrebe tužiteljstva bio suzdržan u komentaru – zašto se to dogodilo.

„Ja mogu samo nagađati. U izvještaju Drinskog korpusa tamo uz ovu brojku, od 200-300 boraca je bilo i muslimana. Je li on to ispustio slučajno, nenamjerno ili je smatrao da to nije potrebno, govoriti o zarobljenim borcima...ja to ne znam“, spekulirao je svjedok o prešućenoj informaciji o zarobljenim borcima Armije BiH.

Prema stavu optužbe, na temelju niza presretnutih razgovora oficira VRS-a, ali i nekih iskaza insajdera - evidencija zarobljenih boraca Armije BiH je zaustavljena kako bi se što bolje sakrili tragovi masovnih pogubljenja, a zabranjeno je i njihovo spominjanje u međusobnim razgovorima zapovjednika jedinica koji su izvršavali zadatak pogubljenja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:17:49 0:00
Direktan link

General Obradović je kao svjedok potvrdio da je neposredno zapovjedništvo nad jedinicama VRS-a u srebreničkoj operaciji pod nazivom Krivaja 95 - imao zapovjednik Glavnog štaba general Mladić. Između ostalog i nad Desetim diverzantskim odredom, koji je iskorišten za streljanje bošnačkih zarobljenika.

Također, Obradović je sudu potvrdio kako je Glavni štab VRS-a razrađivao Direktivu 7, kojom je predsjednik Karadžić zapovjedio stvaranje nepodnošljivih uvjeta za stanovništvo zaštićenih zona Žepe i Srebrenice, prije njihovog zauzimanja. No obrani je napomenuo – kako on u tome nije sudjelovao, odnosno u pretočavanju sporne direktive u vojne zadatke jedinicama VRS-a.

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala prikazati kako su generala Mladića na određenim dokumentima potpisivali i neki drugi oficiri iz Glavnog štaba VRS-a „budući da je često bio odsutan“. Time se htjelo skinuti zapovjednu odgovornost s generala Mladića za određene postupke i saznanja Glavnog štaba VRS-a kojem je optuženi bio na čelu.

Unakrsno ispitivanje Obradovića okončati će se u srijedu, nakon čega se očekuje iskaz Teufike Ibrahimefendić, koja će kao psiholog svedočiti o trajnim posledicama srebreničkog genocida na preživjele žene i djecu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG