Dostupni linkovi

Policija u Srebrenici saslušala Hatidžu Mehmedović


Hatidža Mehmedović, arhivski snimak
Hatidža Mehmedović, arhivski snimak
Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović danas je u stanici policije Republike Srpske (RS) u Srebrenici dala izjavu u vezi sa incidentima u subotu, kada su majke Srebrenice i aktivisti nevladinih organizacija probili kordon policije kako bi odali počast na stratištima njihovih najmilijih u "bijeloj kući" u Potočarima i u Zemljoradničkoj zadrugi u Kravici.

Mehmedović je, u izjavi za agenciju Anadolija (AA), kazala da je policiji dala izjavu u vezi sa događajem kod "bijele kuće" u Potočarima, a da će u vezi sa događajima u Kravici biti naknadno saslušana.

Ona je istakla da se tokom davanja izjave u policiji u Srebrenici osjećala ružno, jer se kao žrtva koja je izgubila sve mora boriti za istinu i pravdu zajedno sa ostalim porodicama.

"Policajci su se ponašali isto kao da smo pošli da ratujemo, a ne da položimo cvijeće. Ono je bila jako ružna slika. Vidjela sam da nisu ništa naučili iz prošlosti, nisu se opametili i ne misle na bolju budućnost, nego samo na nož i krv", izjavila je Mehmedović.

Podsjetivši da su predstavnici udruženja žrtava genocida ranije poslali pisani zahtjev policiji RS-a da im dozvoli polaganje cvijeća kod "bijele kuće", Mehmedović je naglasila kako na taj zahtjev nisu nikad dobili odgovor.

"Ja sam tada lično rekla da ćemo ući pod svaku cijenu da obilježimo mjesto zločina, i tako se i desilo. Ja sam dan prije, 12. jula, kupila kombinerke za svaki slučaj. Nisam se nadala da će kapija biti zatvorena, jer, ipak, mi nismo pošli da se tučemo, niti da se svađamo, nego samo da se pomolimo Bogu za duše naših najmilijih. Ali, eto, morali smo isjeći žicu kako bismo došli do tih mjesta. Položili smo cvijeće, proučili Fatihu i vratili smo se", izjavila je ona.

Mehmedović je istakla da se kod "bijele kuće" nisu zadržali duže od pet minuta, nakon čega su krenuli prema Kravici, gdje su ih dočekali pripadnici specijalne policije RS-a.

Osim Hatidže Mehmedović, danas su u policijskoj stanici u Srebrenici izjave dali aktivist Koalicije "Prvi mart" Almir Salihović, predstavnik Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici Zekerijah Hadžić.

U okviru obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici, članice udruženja koje okupljaju porodice žrtava genocida posjetile su u subotu stratišta Srebreničana, "bijelu kuću" u Potočarima, zloglasni magacin Zemljoradničke zadruge u Kravici, kao i područja Orahovca, Petkovaca, Branjeva i Pilice.

U Kravici i u "bijeloj kući" u Potočarima došlo je do incidenta u kojem je policija pokušala spriječiti porodice žrtava da dođu do mjesta stradanja i odaju počast svojim najmilijim. Više od hiljadu Srebreničana ubijeno je u genocidu 1995. godine u Kravici.
XS
SM
MD
LG