Dostupni linkovi

Španija se izvinila Moralesu


Španija se izvinila Boliviji zbog svog učešća u događajima koji su doveli do preusmeravanja aviona predsednika Moralesa tokom medjunarodne potere za Snoudenom.

Bolivija je optužila Španiju, Francusku, Portugaliju i Italiju da su zatvorile svoj vazdušni prostor za Moralesov avion, koji je na kraju pregledan na aerodromu u Beču 3. jula, nakon tvrdnji da se u njemu, u letu od Moskve do Bolivije, nalazi i Snouden.

"Žalimo zbog tih dogadjaja. Procedura nije bila odgovarajuća, predsedniku je napravljen problem i on (Morales) je bio doveden u tešku situaciju", rekao je juče novinarima španski ambasador u Boliviji Anhel Vaskes.

Vaskes je prethodno bio u ministarstvu spoljnih poslova Bolivije i tamo preneo poruku.

Ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Garsija-Margaljo je rekao prošle sedmice da je njegova zemlja spremna da se izvini Boliviji zbog neprijatnosti koje je imao Morales, ali je negirao da je Španija zatvorila svoj vazdušni prostor za prelet predsedničkog aviona.

Španija nastoji da održi istorijske odnose sa Južnom Amerikom, da unapredi izvozno tržište i obnovi napore da poboljša odnose sa Latinskom Amerikom nakon što su prošle godine Bolivija i Argentina eksproprisale španske kompanije, navodi Rojters.

Neuobičajeno postupanje prema bolivijskom lideru naišlo je na burnu reakciju u Latinskoj Americi, koja ima istoriju državnih udara koje su podržavale SAD. Azil Snoudenu, ponudile su Venecuela, Nikaragva i Bolivija.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će bilo koja zemlja koja bude dala utočište Snoudenu, snositi teške posledice.
XS
SM
MD
LG