Dostupni linkovi

Putin: Snouden će napustiti Rusiju čim bude mogao


Snimak sa likom Edvarda Snoudena
Snimak sa likom Edvarda Snoudena
Predsednik Rusije Vladimir Putin u ponedeljak je izjavio da će bivši američki obaveštajac Edvard Snouden, koji se već tri nedelje nalazi na moskovskom aerodromu, otići iz Rusije čim bude mogao.

On je optužio Vašington da sprečava odbeglog bivšeg agenta da napusti Rusiju u koju je stigao 23. juna iz Hong Konga, prenose agencije.

"On je došao na našu teritoriju nepozvan. SAD su same zaplašile sve druge zemlje, niko neće da ga primi, što znači da su ga one, u suštini, same zarobile na našoj teritoriji", rekao je Putin.

Ruski predsednik je, takođe, kazao da je uočio znake da Snouden razmišlja da prekine "političku aktivnost" usmerenu protiv SAD, prenosi Tanjug.

Snouden je početkom juna obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

Objavio je i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.
XS
SM
MD
LG