Dostupni linkovi

Rajt: Nema dokaza da su u grobnicama pokopani borci



U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, sudski arheolog Ričard Rajt (Rićard Wright) svedočio je danas da u masovnim grobnicama povezanim s padom Srebrenice nije našao dokaze da su žrtve bile vojnici poginuli u borbi.

"Nisam našao takve naznake. Sva tela koja sam video, bila su u civilnoj odeći... smatrao sam da su svi civili", rekao je Rajt koji je 1998-2000. godine predvodio tim koji je za tužilaštvo ekshumirao 21 grobnicu.

Svedok je rekao da je u grobnicama i na posmrtnim ostacima našao poveze za oči i ruke, što su tužioci tokom ispitivanja ilustrovali fotografijama.

Optužnica Mladića, kao tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, tu "zaštićenu zonu" UN.

Rajt koji je potpuno završio ekshumaciju osam grobnica, a ostalih 13 su dovršili drugi timovi tužilaštva - procenio je da su u njima bila tela ukupno oko 3.500 žrtava.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da je jedan broj tela u "primarnim" grobnicama mogao biti donet za drugih mesta.

Rajt je odgovorio da je, po načinu na koja su tela bila nabacana u grobnice, i broju nađenih čaura, zaključio da je većina žrtava bila ubijena "na tom mestu".

Ne isključivši mogućnost da su neka tela doneta s drugog mesta, on je, međutim, naglasio da je vreme ubistva moralo biti isto s obzirom na stanje posmrtnih ostataka.
XS
SM
MD
LG