Dostupni linkovi

Indija: Telegramska služba ugašena posle više od 160 godina



Poslednji telegram u Indiji poslat je kasno sinoć i sa njime je ugašen servis koji je duže od 160 godina pružao brzu i pouzdanu komunikacionu uslugu milionima ljudi.

U nedelju, stotine Indusa požurilo je u preostalih 75 telegrafskih kancelarija da pošalje poslednje telegrame prijateljima i porodici kao uspomenu.

Visoki zvaničnik državne telekomunikacione kompanije Šamin Akhtar rekao je da je morao da otkaže odmore radnicima kako bi se kompanija izborila sa navalom.

Ministarstvo telekomunikacija saopštilo je da je u poslednjih sedam godina telegrafska služba izgubila 250 miliona dolara i da je postala suvišna u doba elektronske pošte, pouzdanih fiksnih linija i mobilnih mreža.

Pojedini korisnici koji su poslednjeg dana posetili telegrafske kancelarije poslali su telegram ministru komunikacija Kapilu Sibalu, sa molbom da ne ukida taj servis.

Indijska telegrafska služba počela je da radi 1850, kada je prvi telegram poslat iz centra Kalkute u Dijamantsku luku, gradsku periferiju udaljenu 40 kilometara od centra.

Na vrhuncu službe, 1980-ih, u Indiji je bilo više od 45.000 telegrafskih kancelaraija, a desetine hiljada radnika slalo je po 600.000 telegrama svakog dana.
XS
SM
MD
LG