Dostupni linkovi

Otvorena istraga protiv ministra pravde Federacije BIH Mikulića


Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv ministra pravde Federacije BiH Zorana Mikulića zbog postojanja sumnje da je zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja, čime je budžet FBiH oštećen za oko 683.000 KM.

Istraga je otvorena zbog nepravilnosti u postupku za izbor ponuđača usluga elektronskog nadzora osuđenih i isplate u korist pravnog lica koje je odabrano kao najpovoljniji ponuđač, prenose federalni mediji.

Istraga je otvorena i protiv načelnika Odjeljenja za finansijske i računovodstvene poslove ovog ministarstva Aide Jasike.

Federalna uprava policije podnijela je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima u kojem je dokumentovano da je Mikulić u svojstvu odgovorne osobe prekoračio granice službenog položaja tako što je potpisao odluku o dodjeli ugovora suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama FBiH.

Naime, kompaniji "Unis telekomunikacije" Mostar omogućeno je da avansno u cijelosti naplati usluge elektronskog nadzora osuđenika, koje su fakturisane iako nisu isporučene tokom 2012. godine. Na taj način oštećen je federalni budžet za navedeni iznos.
XS
SM
MD
LG