Dostupni linkovi

Afera “Snimak”: Bivši funkcioner DPS negirao optužbe


Ulaz u Skupštinu CG
Ulaz u Skupštinu CG
Pred Anketinim odborom Skupštine Crne Gore za utvrđivanje činjenica u vezi afere „Snimak” na pitanja poslanika u četvrtak je odgovarao bivši direktor DPS-a, Branimir Gvozdenović koji je kao i svi do sada saslušani funkcioneri vladajuće crnogorske partije negirao da je uoči i tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora DPS zloupotrijebljavala državne resurse, zapošljavala po partijskoj liniji i manipulisala glasovima birača. Istragu afere zahtijeva EU čiji su predstavnici u nekoliko navrata poručivali crnogorskim vlastima da se ta afera mora istražiti do kraja.

,,Ozbiljna su očekivanja od Fonda rada tako da treba ubrzati određene aktivnosti, nešto iz raspoloživog fonda, a nešto iz fonda koji će realizovati preko projekta Evropske investicione banke.”

Bio je to tonski zapis u okviru afere “snimak“ u kome na prošlogodišnjoj sjednici predsjedništva DPS tadašnji politički direktor Branimir Gvozdenović govori o tome da se otpremnine bivšim radnicima koji su članovi i simpatizeri vladajuće partije isplaćuju preko Fonda rada novcem koji bi se dijelom obezbijedio i od Evropske investicione banke.

Gvozdenović, koji je u srijedu pred Anketnim odborom za utvrđivanje činjenica u vezi afere „Snimak” dao izjavu u svojstvu bivšeg direktora DPS-a kaže da je uvijek potencirao pitanja koja su vezana za zapošljavanje građana, a ne birača i da je ključna je stvar bila da zaposle najsposobnije ljude i da se to uradi po zakonu, a ne po partijskoj liniji.

“Mi smo snimali te sjednice i mislim da je to jedan odgovoran odnos. Ključan stvar je vezana za građane Crne Gore i ako pažljivo pročitate komentare koji su bili u dnevnim novinama ‘Dan’, vidjećete da sam govorio o pitanjima građana, a ne birača. Skoro uvijek pričamo o građanima Crne Gore. Pitanje zapošljavanja, Fonda rada usmjerene su u tom pravcu. Govorio sam o pitanjima građana, a ne birača”.

Gvozdenović je kazao da DPS snimke sjednica drži za arhivu i da je to poseban kvalitet partije. Kao i svi do sada saslušani funkcioneri DPS čije je izjave sa sjednice vrha DPS o zapošljavanju po partijskoj liniji objavila štampa, i Gvozdenović smatra da je afera „snimak” “iskonstruisana”.

“Ne vidim nijedno nezgodno pitanje na koje bih morao ovdje da odgovorim. Nama odgovara da se od jedne iskonstruisane afere dođe negdje gdje niko ne može da zloupotrebljava naše izjave. Smatram da je ova afera iskonstruisana i iz mog odgovora i odgovora mojih kolega se viddi da je DPS jedna organizovana partija koja ne zloupotrebljava državne resurse", rekao je Gvozdenović.

Nemoguće pretvori nevažeće listiće u važeće

Poslanike opozicije posebno je zanimalo šta znači poruka Gvozdenovića sa sjednice predsjedništva DPS da treba dobro upravljati nevažećim listićima. Iako se na audio-snimcima jasno čuje da je ministar kazao da je nevažeće listiće sa parlamentarnih izbora, trebalo pretvoriti u glasove za njegovu partiju kako bi osvojili 40. poslanički mandat, on je pred Anketnim odborom kazao da se svaka ozbiljna partija bavi pitanjem nevažećih biračkih listića i da je to veoma važno pitanje.

I partijskog kolegu Branimira Gvozdenovića, poslanika DPSa Miška Vukovića zanimalo je da li je moguće nevažeće listiće pretvoriti u važeće.

“To nije moguće da se uradi. Podsjećam da nevažeći listići mogu da nastanu iz dva razloga – tehničkog i političkog, odnosno odnosa birača prema tom političkom trenutku. Ja sam govorio o političkim kampanjama I tome da smo vrijedno radili na nevažećim listićima jer smo u različitim opštinama imali različiti broj nevažećih listića . Od jedan do preko četiri posto u nekim opštinama. Ja sam siguran da sve političke partije rade na terenu da ostvare komunikaciju sa biračima i onima koji putem nevažećih lističa iskazuju svoje nezadovoljstvo stanjem. To rade svi i to radi i DPS.”

Inače, saslušanje je kasnilo gotovo sat zbog prepucavanja predsjednika i potpredsjednika Anketnog odbora Koče Pavlovića i Milutina Simovića. Ni ovoga puta njih dvojica nijesu mogli da sakriju međusobnu netrpeljivost, koja prati rad odbora od samog početka

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
Direktan link


Do sada je Anketni odbor za aferu “Snimak” saslušao direktorku Zavoda za zapošljavanje, Vukicu Jelić i funkcionerku Demokratske partije socijalista, Daliborku Pejović i njene partijske kolege Zorana Jelića i Zorana Vukčevića.

Osim dobrog dijela domaće javnosti istragu afere “Snimak” zahtijeva Brisel o čemu su u nekoliko navrata jasne poruke vlastima u Podgorici uputili najviši zvaničnici EU.
XS
SM
MD
LG