Dostupni linkovi

Riker: Usvojiti Zakon o amnestiji


Philip Reeker
Philip Reeker
Filip Riker izjavio da je neophodno da kosovska skupština što prije usvoji Zakon o amnestiji i da su lokalni izbori ključni za primjenu briselskog sporazuma.

"Usvajanje Zakona o amnestiji je nužno za napredak u implementaciji”, rekao je američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan novinarima u Briselu, govoreći o prijedlogu zakona koji je Skupština Kosova nedavno odbacila sa obrazloženjem da obuhvata suviše širok spektar teških krivičnih dela.

"Neće biti preširoke amnestije", kazao je Riker, uz savjet kritičarima u Prištini da ponovo pročitaju nacrt zakona.

On je podsetio da je donošenje Zakona o amnestiji predviđeno članom 5 briselskog sporazuma i da su poslanici koji su glasali protiv predloga “neobaviješteni” i da ga verovatno nisu pažljivo pročitali.

Upitan da prokomentariše formiranje "privremene skupštine KIM u Zvečanu", američki diplomata je rekao da je o tome “samo površno obaviješten”, ali je dodao da je "uvjek bilo onih koji su podizali barikade, metaforične i bukvalne, na putu normalizacije”.

On je istakao da je upravo zato važno da što više građana izađe na lokalne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar.

Ti izbori su od ključne važnosti, a upravo će Srbi sa sjevera Kosova od njih imati najviše koristi”, rekao je Riker, dodajući da će izabrani predstavnici time dobiti priliku da se njihov glas čuje i u Prištini.
XS
SM
MD
LG