Dostupni linkovi

Susret parlamentarki Srbije i Kosova u Budvi



Osamnaest članica ženske političke mreže Skupštine Srbije i članice ženske poslaničke grupe u Skupštini Kosova, kao i predstavnice drugih institucija u kojima se donose odluke i pripadnice civilnog sektora, medija i akademskih krugova sastale su se u Budvi, uz posredovanje OEBS-a, kako bi razmenile iskustva i pronašle zajedničke inicijative u cilju jačanja uloge žena u svim sektorima društva.

Na skupu od 6. do 8. jula 2013. godine, učesnice su razgovarale o strategijama za osnaživanje aktivne uloge žena u kreiranju politike, jačanju njihove uloge u političkim partijama i intenzivnijem izveštavanju medija o temama koje se tiču žena. Učesnice su takođe izrazile aktivnu podršku jačoj poziciji žena u svim sektorima društva.

“Osnaživanje uloge žena nije privilegija samo jedne političke partije ili jedne zainteresovane strane. Moramo preduzeti zajedničke napore u cilju jačanja pozicije žena, kako bismo postigli opipljive rezultate”, naglasila je Teuta Sahatcija, Predsednica ženske poslaničke grupe u Skupštini Kosova.

“Razgovarale smo o brojnim temama u vezi sa rodnom ravnopravnošću i našle smo mnogo toga sličnog. To mi se dopalo!”- kazala je Gordana Čomić, članica Ženske političke mreže Skupštine Srbije.

“Jačanje uloge žena u procesu donošenja političkih odluka je neophodan preduslov za poboljšanje uslova života žena u svim sektorima društva. Naš cilj je da omogućimo ženama da se založe za svoja prava i da se njihov glas čuje”, dodala je Sonja Lokar, Predsednica Mreže za rodna pitanja centralne i istočne Evrope, ujedno i moderatorka sastanka.

Učesnice su se dogovorile o nastavku dijaloga, a prvi sledeći sastanak biće posvećen jačanju uloge žena u političkim partijama.
.
XS
SM
MD
LG