Dostupni linkovi

Muslimansko bratstvo poziva na pubunu


Egipatsko Muslimansko bratstvo pozvalo je u ponedjeljak na ustanak i zatražila intervenciju međunarodne zajednice "u zaustavljanju masakra" pošto je, kako tvrde, 42-ojica njihovih pristalica ubijeno i 322 ranjeno tokom protesta u Kairu zbog prošlonedjeljnog vojnog puča.

Najmanje 42 osobe ubijene su rano jutros ispred centralnog objekta Republikanske garde u Kairu, gdje su pristalice bivšeg predsjednika Mohadema Morsija održavale miran protest - rekao je glasnogovornik egipatskog ministarstva zdravlja Kaled el-Katib.

El-Katib je rekao da je, prema preliminarnim izvještajima, još najmanje 300 osoba povrijeđeno, prenosi agencija AP.

Morsijeve pristalice su se molile, a policija i vojska su pucale i bacile suzavac na njih - tvrde iz Muslimanskog bratstva i upozoravaju da će broj žrtava vjerovatno rasti.

Iz Partije pravde i slobode, političkog krila Muslimanskog bratstva pozvali su na ustanak naroda Egipta "protiv onih koji pokušavaju da ukradu njihove revolucionarne tekovine".

Muslimanska braća pozvala su i međunarodnu zajednicu da interveniše kako, poslije svrgavanja prvog slobodno izabranog egipatskog predsjednika Morsija, zemlja ne bi zapala u građanski rat poput onog u Siriji, dodaje AFP.

Ranije je egipatska vojska sopštila da su "naoružani teroristi" pokušali da provale u sjedište elitne Republikanske garde i da je u napadu ubijen jedan oficir sigurnosti i 40 osoba ranjeno od kojih je šest u teškom stanju.
XS
SM
MD
LG