Dostupni linkovi

Severna i Južna Koreja postigle dogovor o otvaranju Kesonga


Severna i Južna Koreja danas su postigle dogovor o ponovnom otvaranju zajedničke industrijske zone Kesong.

Ta zona predstavlja poslednji preostali simbol pomirenja dva suseda otkako su njihovi odnosi pogoršani pre pet godina.

Dogovor je usledio posle višemesečnih trvenja i severnokorejskih pretnji ratom izazvanih pooštravanjem UN sankcija Pjongjangu zbog toga što je u februaru izvršio treću nuklearnu probu.

Posle 15 sati iscrpljujućih razgovora, dve strane su izdale zajedničko saopštenje u kome su navele da su se dogovorile da južnokorejskim firmama bude dozvoljeno da ponovo pokrenu proizvodnju u svojim fabrikama u industrijskoj zoni čim se steknu uslovi za to.

"Južna i Severna Koreja će dozvoliti kompanijama u Kesongu da nastave proizvodnju kada budu spremne", stoji u saopštenju.

Delegacije dve zemlje će se ponovo sastati u sredu u Kesongu da bi razmotrile detalje o otvaranju industrijske zone, uključujući zahtev Seula da mu Pjongjang da garancije da više nikada neće jednostrano zatvoriti fabrički kompleks koji se nalazi na teritoriji Severne Koreje kod same granice sa južnim susedom, navodi AFP.

Severna Koreja je u aprilu povukla svojih 53.000 radnika i zabranila ulaz u zemlju južnokorejskim menadžerima i inženjerima iz 123 fabrike zbog pojačanjih tenzija između dve države.

Pjongjang je saopštio da su južnokorejska vlada i mediji uvredili Severnu Koreju i njene dobre namere kada su rekli da je ona dozvolila da industrijski projekat nastavi sa radom samo zbog novca koji joj donosi.
XS
SM
MD
LG