Dostupni linkovi

Rusko tužilaštvo traži šest godina zatvora za blogera Navalniju


Navalni sa suprugom Julijom danas na sudu
Navalni sa suprugom Julijom danas na sudu
Rusko državno tužilaštvo zatražilo je šest godina zatvora za poznatog opozicionara i blogera Alekseja Navalnija povodom optužbe za proneveru.

Navalni je optužen za pronevjeru imovine u državnoj svojini u drvnoj kompaniji "Kirovles" i tužilaštvo ga smatra krivim i zatražilo je zatvorsku kaznu, rekao je danas državni tužilac Sergej Bogdanov u Okružnom sudu Leninski u Kirovu, prenijela je agencija Itar Tass.

"Tražim od suda da presudi da je Aleksej Navalni kriv i da ga osudi na šest godina zatvora i novčanu kaznu od jedan milion rubalja", rekao je Bogdanov je pred sudom u Kirovu na 550 kilometara severoistočno od Moskve.

Navalni (37) je na sudu bio sa suprugom Julijom i negira optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"I dalje se nadam sve će biti u redu", rekao je Navalni novinarima u pauzi koji je optužen za proneveru 16 miliona rubalja (482.000 dolara) drvne firmi u Kirovu kojoj je bio savetnik u 2009. dok je radio za regionalnog guvernera.

Navalni je poznati bloger koji se bori protiv korupcije i koga veći deo opozicije smatra za najperspektivniju i najharizmatičniju nadu za budućnost Rusije, navodi britanski Indipendent, a Rojters dodaje da je zatraženih šest godina zatvora ima za cilj da ga zadrže u zatvoru pošto prodju naredni predsednički izbori 2018. u Rusiji.

Poznati ruski bloger pomogao je u organizaciji najvećih protesta u Rusiji protiv Putina od kada je prvi put došao na vlast u 2000. i najistaknutiji je lider opozicije kome se sudi u post-sovjetskoj Rusiji.
XS
SM
MD
LG