Dostupni linkovi

Južnoamerički lideri podržali Moralesa u slučaju aviona



Bolivijski predsjednik Evo Morales upozorio je danas da bi mogao da zatvori američku ambasadu u Boliviji. On je to izjavio na sastanku ljevičarskih južnoamričkih lidera koji su došli da mu pruže podršku poslije incidenta sa njegovim avionom koji je prizemljen u Beču zbog sumnje da prevozi američkog bjegunca Edvarda Snoudena.

Na sastanku južnoameričkih vođa u Kočabambi u Boliviji okupili su se lideri Venecuele, Ekvadora, Argentine i Urugvaja da razmatraju ovaj diplomatski incident.

Morales je ponovio optužbe da je Vašington kriv što je u utorak više evropskih zemalja uskratilo dozvolu za prelet preko njihove teritorije avionu koji ga je prevozio iz Moskve za La Paz, zbog čega je avion morao prinudno da sleti u Beču gde je bio blokiran 15 sati. On je to nazvao kršenje međunarodnog prava.

Morales se vraćao sa samita u Rusiji tokom koga je nagovijestio da bi uzeo u razmatranje zahtjev za azil Snoudena, bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) koji je objelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija širom svijeta, uključujući i svoje saveznike Evropljane.

U zajedničkom saopštenju poslije samita latinoamerički predsjednici zatražili su objašnjenja i izvinjenja od Francuske, Italije, Portugala i Španije. Oni su takođe rekli da će podržati zvaničnu žalbu Bolivije upućenu Komisiji Ujedinjenih nacija za ljudska prava.
XS
SM
MD
LG