Dostupni linkovi

Sever Kosova: Srbi formirali privremenu skupštinu


Foto: rts.rs
Foto: rts.rs
Na severu Kosova u Zvečanu u četvrtak je konstituisana privremena srpska “Skupština Kosova i Metohije” a za njenog predsednika izabran je Slavko Stevanović, predstavnik Srba iz Leposavića.

"Samo demokratska i ekonomski jaka Srbija može pomoći srpskom narodu na Kosovu iI Metohiji, ali mi ne možemo prihvatiti da cena ulaska Srbije u EU bude gubitak teritorije i nasilna integracija u institucije nepriznate države", rekao je Stevanović.

Skupštinu su formirali čelnici i odbornici opština sa severa Kosova, a konstitutivnoj sednici nije prisustvovao niko od predstavnika Vlade Srbije.

Sednici je prisustvovalo 97 poslanika koji su usvojili Deklaraciju privremene “’Skupštine Kosova i Metohije” u kojoj se navodi da je Skupština predstavničko telo građana Srbije na Kosovu koji poštuju Ustav i zakone Srbije.

Prema rečima Stevanovića, činjenica da ova Skupština nije održana pre 28. juna već danas pokazuje da niko od Srba sa Kosova ne želi da ometa svoju državu u njenim naporima da se integriše u evropsku zajednicu.

On je naveo i da konstituisanje privremene Skupštine predstavlja pokušaj da se Kosovo "vrati sa bespuća neprava na teren važećeg Ustava i zakona".

Kako je dodao, na ovaj način se šalje poruka međunarodnoj zajednici da se Srbija "ponovo uspravlja" i da se u tom smislu u odnosu na Srbiju kao i u odnosu na druge države mora poštovati međunarodno pravo, povelja UN i Rezolucija 1244 SB o Kosovu kao delu Srbije.

Pomoćnik predsednika Opštine Zvečan Ljubomir Radović izjavio je na sednici da Srbi neće implementirati Briselski sporazum i da neće izaći na izbore po odlukama i zakonima iz Prištine.

“Nećemo da prihvatimo Ustav i pravni poredak druge, tuđe države nepriznate i bespravno stvorene”, rekao je Radović naglasivši da Srbi znaju svoj put i da neće u Prištinu.

"Naš glavni grad je Beograd, naša Republika je Srbija, ne želimo drugu državu, drugo državljanstvo ili pravni poredak", rekao je Radović.

Za potpredsednike Skupštine izabrani su Kosta Galjak i Dobrosav Dobrić a za sekretara imenovana je Ljiljana Ljumović, dok je za njenog zamenika imenovana Mirjana Vasić.

Inače, sednica je sazvana na osnovu Deklaracije usvojene na Saboru srpskog naroda 22. aprila u Mitrovici i zaključka sa sednice četiri opštine sa severa Kosova od 6. juna ove godine u Zvečanu, kao i konsultacija predstavnika više opština sa Kosova održanih tokom maja i juna.

Sednica je, kako se navodi, trebalo da bude održana pre Vidovdana ali su se srpski narodni predstavnici složili da to bude posle 28. juna kako za eventualno nedobijanje datuma za početak pregovora za ulazak u EU ne bi bili okrivljeni Srbi sa severa Kosova.
XS
SM
MD
LG