Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Glavni štab VRS nadređen odredu srebreničkih egzekutora


Ratko Mladić i pripadnik 10.diverzantskog odreda Cico u Srebrenici, video snimak prikazan u sudnici.
Ratko Mladić i pripadnik 10.diverzantskog odreda Cico u Srebrenici, video snimak prikazan u sudnici.
Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dovršen je dvodnevni iskaz Dražena Erdemovića, pripadnika Desetog diverzantskog odreda koji je sudjelovao u streljanju preko tisuću bošnjačkih dječaka i muškaraca iz Srebrenice.

Tužiteljstvu je Erdemović opisao pogubljenje zarobljenika kod farme Branjevo prema zapovjedi viših oficira VRS-a, potvrđujući pri tom da je Deseti diverzantski odred bio pod zapovjedništvom Glavnog štaba VRS-a, na čijem je čelu bio optuženi Mladić.

Kako bi pokazalo da je general Mladić bio direktno povezan s pripadnicima Desetog diverzantskog odreda haško tužiteljstvo je prikazalo video isječak iz Srebrenice iz srpnja 1995.godine, koji prikazuje optuženog kod onesposobljenog vozila Ujedinjenih naroda. Na snimci je, uz generala Mladića, Erdemović prepoznao i jednog od pripadnika Desetog diverzantskog odreda.

„To je čovjek iz moje jedinice. Nadimak mu je Cico, ne znam mu pravo ime“, naveo je insajder.

(VIDEO: Srebrenica, 11.juli 1995.)


Optužbu da je general Mladić bio osobno odgovoran za pripadnike Desetog diverzantskog odreda, tužitelj Peter McCloskey je potkrijepio propusnicom za Erdemovića – za odlazak u Vojnu bolnicu u Beograd na liječenje zbog ranjavanja od strane kolege iz jedinice. Propusnica datira pola godine nakon srebreničkih ubijanja.

„Sada vidimo dokument, 11.veljače 1996.godine. Izdao ga je general Mladić, Vaše je ime pod brojem 1. Je li to propusnica koju ste spomenuli?“, ispitivao je tužitelj i dobio potvrdan odgovor.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:13 0:00
Direktan link

I tijekom ovog svjedočenja mogle su se čuti inkriminirajuće informacije o neposrednim počiniteljima zločina i zapovjednicima koji su ih naredili. Tužiteljstvo je pri tom prikazalo fotografiju zaklanog civila u centru Srebrenice, čije ubojstvo je prema Erdemovićevim riječima - naredio njegov zapovjednik Milorad Pelemiš.

„Na tom snimku kojeg ste mi pokazali. Vidio sam te zgrade koje su bile u centru grada, da je bila džamija tu. Kako je ta osoba imala na sebi zelenu jaknu i traperice. Tako sam zaključio, da je to mjesto gdje se to dogodilo“, potvrdio je svjedok.

Obrana: Ubojstva počinjena zbog novca i zlata, mimo Glavnog štaba

Obrana je tijekom unakrsnog ispitivanja pokušala dovesti u pitanje vjerodostojnost insajdera kao svjedoka, prikazujući neka druga svjedočenja o Erdemoviću kao vodniku unutar spornog Desetog diverzantskog odreda.

Pripadnici 10.diverzantskog odreda, snimak prikazan u sudnici
Pripadnici 10.diverzantskog odreda, snimak prikazan u sudnici
Time se željelo prikazati da je njegova uloga u organizaciji ubijanja, poput izdavanja oružja i opreme, bila puno veća od uloge pukog egzekutora koji je na to natjeran. Odnosno prikazati da je krivo optužio neke oficire, kako bi sa sebe što više skinuo odgovornost kao i s nekih drugih počinitelja.

„Nikad nisam ništa potpisao“, odgovorio je svjedok, napominjući da je mu je čin vodnika bio dodijeljen načelno te da mu je Pelemiš rekao da to nikada neće biti jer mu ne vjeruje.

Naime, Pelemiš je Erdemoviću izrazio nepovjerenje, nakon što je odbio naređenje o daljnjem ubijanju zarobljenika u Domu kulture u Pilici, nakon „stravičnih“ scena na farmi Branjevo, gdje je prethodno ubijeno između 1000 i 1200 zarobljenika.

Obrana je također pokušala prikazati kako je zločin 10.diverzantskog odreda počinjen na inicijativu zapovjednika Milorada Pelemiša „kojem je obećano zlato i novac“ za ubojstva srebreničkih zarobljenika, a ne po zapovjedi Glavnog štaba VRS-a. Insajder je potvrdio kako je čuo za te glasine, no da ne zna je li mu što isplaćeno.

Erdemović je podsjetimo priznao sudjelovanje u masovnim pogubljenjima te je izdržao 5 godina zatvora. U vezi tog zločina je već svjedočio na 8 haških suđenja pa se trenutno s obitelji nalazi u programu zaštite svjedoka. U nastavku suđenja očekuju se još neki iskazi u vezi optužbi za srebrenički genocid.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG