Dostupni linkovi

Željezničari FBiH u štrajku


Bosnia and Herzegovina - Train station in Sarajevo, rail, railway 20Aug2009
Bosnia and Herzegovina - Train station in Sarajevo, rail, railway 20Aug2009
Generalni štrajk zaposlenih u Javnom poduzeću "Željeznice FBiH" počeo će jutros u sedam sati.

"U štrajku su svi sindikati koji djeluju u Željeznicama FBiH", izjavio je za Fenu Igor Boban, predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture Željeznica FBiH.

Ne saobraćaju putnički vozovi na relacijama Sarajevo-Banja Luka i Sarajevo-Čapljina, a u funkciji je 40 posto teretnih vozova, kako bi se obezbijedio minimum prijevoza roba te kako komintenti ne bi trpjeli zbog štrajka, kaže Boban.

U štrajku, kaže, ostaju dok se ne ispune zahtjevi za isplatu plaća 4.000 uposlenih u Željeznicama FBiH.

Željezničari koji su u štrajku optužuju menadžment JP "Željeznica FBiH" za neisplatu plaća, iako kako navode, novac je prebačen nakon prekjučerašnjeg sastanka između sindikata Željeznica FBiH i predstavnika Ministarstva prometa i komunikacija na kojem je donesen zaključak da će Ministarstvo financija prebaciti tranšu za junske plaće za Željeznice FBiH a što je i učinjeno.

S druge pak strane iz Uprave Željeznica FBiH navode kako ne postoji zakonska osnova za isplatu neto plata te da nisu u finansijskoj mogućnosti da svojim uposlenicima isplate plate za april i maj.

Štrajkački odbor je na Željezničkoj stanici u Sarajevu u prostorijama Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH, i kako kaže Boban, od jutros kad su stupili u štrajk nisu imali kontakte sa poslovodstvom preduzeća.
XS
SM
MD
LG