Dostupni linkovi

Radovan Karadžić zatražio ukidanje optužnice


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, optužen pred Tribunalom u Hagu za ratne zločine i genocid zatražio je da se optužnica protiv njega ukine s obzirom da se zatvaranjem Haškog tribunala “krši njegovo pravo na žalbu”.

U podnesku Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Karadžić je istakao da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) nije imalo ovlasti da osnuje Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji će okončati rad Haškog tribunala nakon njegovog zatvaranja 2016. godine.

Prema riječima Karadžića, činjenica da će njegov žalbeni postupak biti održan pred Mehanizmom predstavlja “kršenje osnovnog prava na žalbu pred kompetentnim sudom”, zbog čega bi optužnica protiv njega trebala biti odbačena, javlja BIRN Justice Report.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove osnovan je u decembru 2010., a s radom je počeo u ponedjeljak, 1. jula ove godine. Mehanizam će imati početni mandat od četiri godine, a njegove funkcije će biti okončanje žalbenih postupaka preostalih suđenja Haškog tribunala, osiguranje zaštite žrtava i svjedoka, nadgledanje izdržavanja kazni i čuvanje i vođenje arhiva.

Suđenje Karadžiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počelo je 2009. godine, a trenutno je u toku izvođenje dokaza Odbrane.
XS
SM
MD
LG