Dostupni linkovi

JMBG protesti u Sarajevu: Demonstranti političarima "dali otkaz"


Protest u Sarajevu "Izađite i dajte im otkaz"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Protest u Sarajevu "Izađite i dajte im otkaz"

Oko dvije hiljade građana okupilo se u ponedjeljak u Sarajevu jer vlasti u BiH nisu u zadatom roku usvojile Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana. Protest je završen u večernjim časovima, a demonstranti su poručili da neće odustati od svojih zahtjeva.

Među okupljenima ispred zgrade državnog Parlamenta najviše je bilo roditelja, djece, mladih i penzionera. Svi su na neki način obespravljeni. No, tu su prvenstveno bili da daju otkaz neodgovornoj vlasti.

„Dosta više ove nepravde! Nije niko nezamjenjiv, prema tome nisu ni oni. Ko su oni!? Ima omladine pametne, fine, na kraju neka i moja djeca nešto pričaju“ kazali su.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00
Direktan link

Oni su tokom dana blokirali raskrsnicu ispred zgrade Parlamentarne skupštine u Sarajevu. “Sloboda je moja nacija” pisalo je na jednom od transparenata iza kojeg su na raskrsnici sjedele majke sa djecom.

„Bit ćemo grad staraca za deset godina! Jel' nam to treba!? Ne treba! I lopove s vlasti da skinemo“, „Ova vlast brine za svoje fotelje. Boli ih briga za nas i osnovna ljudska prava“,
rekli su okupljeni.

Kolona demonstranata se, nakon što su odblokirali raskrsnicu, uputila do zgrade Ustavnog suda BiH.

Tamo su još jednom željeli podsjetiti sudije da bh. parlamentarci nisu ispunili Odluku ovog suda, kojom je 2011. godine naređeno da se postojeći Zakon o JMB mora usaglasiti sa entitetskim zakonima. Radi se o članu 5. zakona, koji se odnosi na dvojna imena gradova, kao što su Bosanski Novi i Novi, oko čega se poslanici državnog Parlamenta nisu uspjeli dogovoriti, pa je Ustavni sud BiH, 12. februara blokirao izdavanje JMB dok se taj član zakona ne promjeni.

Građani su također pozvali visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da se uključi u rješavanje problema i zatražili da smjeni poslanike koji već danima ne dolaze na posao.

Inače, nakon što su građani napustili prostor ispred zgrade državnog Parlamenta, nekolicina njih je pokupila smeće, te počistila plato. No, iako su se razišli, kažu da protesti nisu završeni.

"Više neće biti uobičajnih kafa ispred Parlamenta u 11:55. Od sada smo neposlušni građani, koji neće plaćati režije, poreze. Zadržaćemo svoje pare, jer je to, pored glasova, jedino što zanima bh parlamentarce", poručila je Vesna, jedna od aktivistica iz Sarajeva.

Nakon 26 dana protesta bh. parlamentarci nisu usvojili Zakon o jedinstvenom matičnom broju. Rok je istekao 30 juna. No, zaokupljeni diplomatskim obavezama oko čestitanja, fotografisanja i proslavljanja ulaska susjedne Hrvatske u Evropsku uniju, bh. političari zaboravili su da građani države koji su ih birali da upravljaju istom, nemaju osnovna ljudska prava.

Zbog takvog ignorantskog odnosa neformalna grupa građana pokrenula je akciju “Otkaz”. Ona je izbor građana da nenasilnim putem poruče bh. parlamentarcima šta misle o njima kaže glumac Feđa Štukan:

„Dajemo im otkaz. Odsad smo neposlušni građani, ne plaćamo im ništa, ne dajemo im pare. Kako će se oni snalaziti, od MMF-a sumnjam da će dobiti za svoje plate.“

Osim Sarajlija, protest je podržalo nekoliko stotina građana iz drugih gradova BiH. Damir Dajanović iz Tuzle kazao kako su ovo protesti svih građana BiH i da je jednostavno morao biti tu.

„Smatram da ovi protesti polako prerastaju u neko opšte građansko nezadovoljstvo radom ove vlasti. To se posebno odnosi na parlamentarce koji opušteno ne dolaze na svoj posao.“

Nakon “Kreativnih protesta” na mostarskom Španskom trgu u nedjelju, nekoliko demonstranata došlo je u Sarajevo. Kazali su kako ne postoji drugo mjesto gdje bi radije bili. Ako vlasti ne rade svoj posao obaveza građana je da reaguju smatra Mostarka, Aleksandra Savić.

„Toliko su se oni ugnijezdili u te svoje pozicije i fotelje da su jednostavno izgubili više ikakvu vezu sa stvarnim svijetom. Ja mislim da oni misle da oni sami žive ovdje, da mi drugi ljudi uopšte ne postojimo. I mislim isto tako da su sada iznenađeni – ono: 'Šta je ovo!?'.“

Nakon višesatne vožnje podršku bh građanima dala je i sedmočlana grupa aktivista iz Zagreba. Jedan od njih, Nikola Biliškov:

„Smatramo da je ovo dio jedne puno šire priče, dio pokreta koji se događa diljem svijeta. Zbog toga naš transparent glasi 'Jedan svijet, jedna borba'. To je transparent kojeg smo imali na više akcija u Zagrebu.“

S druge strane, u zgradi Parlamentarne skupštine bila je tek nekolicina uposlenih, uglavnom u administraciji. Zjapi skoro pa prazna. Ne dolaze na posao od 6. juna, dana kada su demonstranti blokirali sve ulaze i izlaze iz zgrade bh Parlamenta, te držali bh. parlamentarce nekoliko sati unutra. Tvrde da nisu sigurni, iako su sve nadležne policijske agencije rekle suprotno.

Takav odnos bh. vlasti, koji su od Bosne i Hercegovine napravili najsiromašniju državu u Evropi, krajnje je bahat, smatra profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Asim Mujkić.

„Kada se oni pozivaju na nacionalne interese, na svoje kolektive i svoje narode, pozivaju se ni na šta drugo nego na apstrakcije, na njihove zamisli oko toga, to su instrumenti kojima nas sve mobiliziraju. Ja se nadam da je došlo vrijeme da kažemo da nećemo više biti instrumentalizirani“, istakao je Mujkić.

XS
SM
MD
LG