Dostupni linkovi

Van Rompej i Bilt danas u Beogradu



Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i šef švedske diplomatije Karl Bilt sastaće se danas u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima. Oni su prvi u nizu zvaničnika koji će narednih dana boraviti u Beogradu, posle odluke Saveta Unije da otvori pristupne pregovore sa Srbijom.

"U Beograd dolazim da bih čestitao i ohrabrio. Putujem sa pozitivnom porukom podrške Srbiji u nameri, ambiciji da postane članica EU", rekao je Van Rompej za Radio televiziju Srbije nakon što je Savet jednoglasno odlučio da najkasnije do kraja januara otvori pristupne pregovore sa Srbijom.


U Beograd sutra stiže i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt koji će se, kako je do sada najavljeno, sastati sa predsednikom Vlade Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.

U Srbiju će 9. jula, kako je juče izjavio premijer, doći visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Nakon Ešton, Beograd će posetiti i komesar za proširenje Štefan File, kako bi sa srpskim zvaničnicima razgovarao o pripremama za početak pristupnih pregovora, koje uljučuju takozvani skrining, odnosno detaljan snimak usklađenosti srpskih zakona i propisa sa evropskim standardima.
XS
SM
MD
LG