Dostupni linkovi

Keri: Pregovori o mirovnom sporazumu na Bliskom istoku na dohvat ruke


Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je na odlasku sa Bliskog istoka da je značajno sužen jaz između Izraela i Palestine. Keri veruje da su pregovori o konačnom mirovnom sporazumu na dohvat ruke

Nakon četiri dana šatl diplomatije izmedju dve strane, u Jerusalimu, Amanu i Ramali na Zapadnoj obali, Keri je rekao da je impresioniran ozbiljnom posvećenošću dve strane da obnove pregovore koji su u zastoju skoro pet godina.

Prepoznajem napredak kada ga vidim, a mi napredujemo, kazao je Keri, najavivši da će ostaviti tim eksperata u regionu da nastave napore i da on planira uskoro da se vrati.

"Zadovoljan sam što mogu da vam kažem da smo učinili stvaran napredak na ovom putu i ja verujem da uz još malo rada početak pregovora o finalnom stutusu može biti na dohvat ruke", rekao je Keri.

U okviru svoje pete posete Bliskom istoku, od februra kada je postao državni sekretar, Keri se tri puta odvojeno sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Sastanci su trajali najmanje dva, a najduže šest sati. Keri smatra da je obnova pregovora vrlo važna zbog haosa na Bliskom istoku počev od nereda u Egiptu do gradjanskog rata u Siriji.

Netanijahu se zalaže da se pregovori obnove bezuslovno, a Palestinci traže pre svega zamrzavanje izgradnje kuća za Jevreje na okupiranim teritorijama. Širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu je i ranije bio kamen spoticanja za povratak pregovaračkom stolu.
XS
SM
MD
LG