Dostupni linkovi

Zaštitnik građana: Ministarstvo prosvete odgovorno za malu maturu


Odlukom Republičke komisije za sprovođenje završnog ispita, kojom je uspeh na završnom ispitu eliminisan kao kriterijum za rangiranje učenika, prekršeni su Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Pravilnik o upisu u srednju školu, ukazao je danas zaštitnik građana Saša Janković.

Ta dva zakona i Pravilnik izričito zahtevaju da rezultati testa budu uračunati u uspeh učenika i navode ih, čak, kao prvi kriterijum.

Janković je juče upozorio da je mala matura obilovala nezakonitostima i propustima, a Ministarstvo prosvete odgovorilo tvrdnjom da je zaštitnik građana prekoračio ovlašćenja, pozivajući ga da navede koje su odredbe zakona prekršene.

Janković je danas precizirao da su tom odlukom komisije prekršeni član 82. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i član 2. Pravilnika o upisu u srednju školu, pa i član 38. novog Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.
"Pokušaj Ministarstva prosvete da još jednom porekne nezakonitosti, propuste i odgovornost, govori da ličnu odgovornost treba tražiti i na višim prosvetnim dužnostima nego što je zaštitnik građana do sada smatrao, pa i najvišoj", naveo je zaštitnik građana.

Janković je podsetio Ministarstvo prosvete da je Republička komisija, čiji je predsednik pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić, na sednici koja je održana 24. juna odlučila da su "svi učenici koi su pristupili polaganju završnog ispita... obavili završni ispit". Komisija je takođe odlučila da će se rangiranje učenika za upis u srednju školu vršiti na osnovu uspeha u prethodnom školovanju, rezultatima postignutim na takmičenjima i uspeha na prijemnom ispitu.

Kako je saopštio Janković, u obrazloženju odluke Republičke komisije - međutim - izričito se navodi da se ostvareni bodovi na testovima (ni iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, ni iz matematike) neće koristiti za rangiranje učenika.

Ukoliko kod ministarstva prosvete postoji sumnja u stručnost Saše Jankovića, njegovih zamenika i stručnih službi, pitanje je zbog čega Ministarstvo prosvete ignoriše stav Nacionalnog prosvetnog saveta koje je valjda dovoljno stručno za prosvetna pitanja, navedeno je u saopštenju zaštitnika građana.

Janković je podsetio da je Nacionalni savet saopštio da je zabrinut i ogorčen zbog načina na koi je sproveden završni ispit u osnovnoj školi, kao i zbog pokušaja da se taj ispit položi na nedozvoljne način.
"Sa žaljenjem konstatujemo da je time naneta neprocenjiva šteta vaspitno-obrazovnom procesu u celini i dodatno ugrožen vrednosni sistem u našem društvu... Nacionalni prosvetni savet stoga smatra da svi akteri u ovom procesu treba da snose adekvatnu ličnu i profesionalnu odgovornost…", saopštio je Nacionalni prosvetni savet.
XS
SM
MD
LG