Dostupni linkovi

logo-print

Iran potvrdio hapšenje padobranaca


Iran je potvrdio hapšenje nekoliko Slovaka, nakon što je Bratislava saopštila da je grupa padobranaca koji se bave paraglajdingom uhapšeni zbog špijunaže.

"Oni su došli u Iran kao turisti, ali su se ponašali neodgovarajući i posedovali neuobičajene sprave", rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Abas Arakči agenciji IRNA.

Prema njegovim rečima, oni su prekršili zakone Irana i nadležne vlasti su ih uhapsile. AFP ističe da portparol iranskog MIP-a nije rekao kada su i gde, kao i koliko njih je uhapšeno, rekavši samo da je "istraga počela a njihov slučaj će kasnije biti prosledjen sudu". Arakči je potvrdio da je uhapšenima omogućena konzularna pomoć.

Slovački list SME izvestio je da je pet ili šest slovačkih padobranaca uhapšeno u Iranu "pre više od tri nedelje zbog fotografisanja vojnih objekata iz vazduha", podseća francuska agencija. Još jedan državljanin Slovačke, uhapšen je u Iranu prošle godine, pod optužbom da je špijunirao za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA).

Taj 26-godišnji Slovak, koji je radio u Iranu u sektoru telekomunikacija, pušten je na slobodu posle 40 dana provedenih u samici. Državna televizija je objavila da je on bio optužen da je kontaktirao sa iranskim naučnicima i od njih prikupljao informacije o "napretku nauke u zemlji".
XS
SM
MD
LG