Dostupni linkovi

Veljku Bulajiću u Rimu dodijeljena nagrada za životno djelo


Filmskom redatelju Veljku Bulajiću sinoć je odlukom Festivala mediteranskih zemalja u Rimu dodijeljena Nagrada za životno djelo, nakon što je u rimskoj Filmskoj palači prikazan njegov film "Libertas" o životu i djelu velikog hrvatskog pisca Marina Držića.

U obrazloženju nagrade ističe se da je Bulajić svojim filmovima hrvatsku i ex jugoslavensku kinematografiju izveo u svijet i time doprinijeo širenju mediteranske i europske kulture, priopćila je jutros Bulajićeva tajnica Tajana Radotić.

Posebno se ističe njegov film "Vlak bez voznog reda" kao prvi film hrvatske i ex jugoslavenske kinematografije koji je bio prikazan u zemljama Europe i na drugim kontinentima.

Bulajiću je Nagrada za životno djelo dodijeljena poslije sinoćnje projekcije njegova filma "Libertas" iz 2006. godine o životu i djelu Marina Držića. Taj veliki hrvatski pisac rođen je u Dubrovniku 1508. godine, a svoj je život proveo putujući na relaciji talijanskih gradova i Dubrovnika, pišući o društvenim vrlinama i manama svoga vremena.

Talijanski listovi, kao Il Messaggero i La Repubblica, film "Libertas" ističu kao značajno ostvarenje hrvatske i talijanske kinematografije, stoji u priopćenju.
XS
SM
MD
LG