Dostupni linkovi

Keri: SAD ne žele sukob s Rusijom oko Snoudena


John Kerry
John Kerry

Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) izjavio je danas da SAD ne žele da se sukobljavaju s Rusijom, gde se navodno krije Amerikanac Edvard Snouden koji je medijima prosledio detalje o američkim programima praćenja komunikacija.

Keri je na konferenciji za novinare u Saudijskoj Arabiji rekao da je istina da SAD nemaju sporazum s Rusijom o ekstradiciji, ali i pozvao Moskvu da poštuje uobičajenu pravnu praksu između zemalja kada je reč o beguncima.

"Pozvao bih prosto na smirenost i razumnost. Nadamo se da Rusija neće stati na stranu nekoga ko je begunac od pravde", rekao je Keri.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije danas je otvoreno odbacio zahtev SAD u vezi sa Snoudenom, navodeći da on nije prešao granicu Rusije.

Prema navodima ruskih medija, ne zna se gde je Snouden. On je prekjuče doleteo na moskovski aerodrom Šeremetjevo, odakle je prema neimenovanim izvorima iz ruskih specijalnih službi trebalo da odleti najpre na Kubu, a potom u Ekvador.

Mediji su izvestili da Snouden juče nije bio u avionu Aeroflota koji je odleteo na Kubu, a izvori u specijalnim službama su naveli da ima pravo da bude u tranzitnoj zoni aerodroma koliko želi.

Lavrov je rekao da Rusija nema nikakve veze s njim, niti njegovom kretanju po svetu.
XS
SM
MD
LG