Dostupni linkovi

Kosor: Hrvatska imala najteže pregovore sa EU



Bivša predsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor ocenila je da je Hrvatska vodila do sada najteže i najduže pregovore sa EU.

„Po prvi put uvedeno je poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima. Takođe, je Hrvatska morala da se ophodi i sa teškim nasleđem rata. Radilo se o suđenjima za ratne zločine i borbi protiv korupcije, što je bilo posebno teško“, kazala je bečkom dnevniku „Standard“ dodajući da borba protiv korupcije, kao i reforme ne smeju da se zaustave.

Kosor je kazala da je morala da stvori snažne političke okvire za jasno definisanje kriterijuma, na primer nulte tolerancije prema korupciji, kao i snažan okvir za borbu protiv iste i jačanje nezavisnosti pravosuđa.

Ona je dodala da su to bili principi koje je zastupala, a koji nisu svugde bili dobrodošli.

Kosor nije želela da odgovori na pitanje da li je sistem vršenja pritiska od strane politike na pravosuđe bio prisutan kada je došla na mesto premijera, ukazujući da se prava slika o onome što se dogadja u državi dobije samo kada se dođe na mesto šefa vlade.

Ne želeći da ulazi u pitanja vezana za krivicu nekadašnjeg prethodnika Ivice Sanadera Korosova je kazala da je izgubila poverenje u njega kada je bez obrazloženja napustio vodstvo države u trenutku kada je ista bila na dnu.
XS
SM
MD
LG