Dostupni linkovi

Bilt: Nećete čuti datum, već okvir


 Carl Bildt
Carl Bildt

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt se nada da će Srbija dobiti "zeleno svetlo", ali naveo i da se danas "neće čuti datum, već okvirni rok".

"Nadam se da ćemo biti u stanju da damo 'zeleno svetlo' Srbiji i Kosovu. Mislim da je važno da se to uradi kako bi se dve strane ohrabrile da nastave sa primenom sporazuma", rekao je Bilt uoči početka sastanka u Luksemburgu na kome će šefovi diplomatija 27 zemalja EU zvanično razgovarati o Srbiji i dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju.

"Mislim da nećete čuti datum, već okvirno vreme o tome šta će se dešavati i to će naravno biti ove godine", rekao je Bilt novinarima.

On je ponovio da je od ključnog značaja primena briselskog sporazuma, kao i da je svestan da će za to biti potrebno vreme i da postoje mučni detalji koji treba da budu rešeni.

Šefovi diplomatija EU takođe će danas diskutovati o izveštaju visoke predstavnice Unije za spoljne poslove Ketrin Ešton o napretku koji su postigli Srbija i Kosovo, a predviđeno je usvajanje zaključaka koji bi tri dana kasnije trebalo da budu razmotreni i na briselskom samitu.

Nakon sastanka šefova diplomatija, sledi zasedanje Bundestaga na kom će nemački parlamentarci dati svoje mišljenje o Srbiji što mnogi smatraju ključnim, a zatim će 28. juna, biti doneta konačna odluka o datumu početka pregovora sa EU.

Istovremeno, premijer Srbije Ivica Dačić je naveo ne postoji nijedan opravdan razlog za odlaganje donošenja odluke o početku pregovora Srbije sa EU i da "ako datum bude bio problem, to postavlja pitanje kredibiliteta EU i Ketrin Ešton". On je i ranije izjavio da ako "Srbija ne dobije datum, to znači da je prevarena".

Radio Slobodna Evropa juče je objavila nacrt zaključaka za Savet ministara u kome se preporučuje Evropskom savetu da otpočne pregovore sa Srbijom najkasnije u decembru ove godine.
XS
SM
MD
LG