Dostupni linkovi

Lavrov: Snouden nije prešao rusku granicu


Sergei Lavrov
Sergei Lavrov

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da njegova zemlja nema nikakvu ulogu u nastojanju bivšeg saradnika američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvarda Snoudena da izbegne krivično gonjenje u SAD. Lavrov tvrdi da Snouden nije prešao rusku granicu.

"On je odabrao maršrutu na svoju ruku. Saznali smo o tome…iz medija. On nije prešao rusku granicu. Ocenjujemo napade na rusku stranu…apsolutno neosnovanim i neprihvatljivim”, kazao je Lavrov.

Prethodno su i kineske vlasti ocenile kao neosnovane optužbe SAD da su pomogle Snoudenu da napusti Hongkong bez obzira na nalog za hapšenje koji je izdalo američko tužilaštvo.

Mediji su javili da je Snouden u nedelju veče došao u Moskvu avionom iz Hongkonga i da se nalazi u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetijevo", odakle je u ponedeljak trebalo da nastavi put preko Kube za Ekvador od čijih vlasti je zatražio politički azil. Međutim, prema nezavničnim informacijama, Snouden nije otputovao.

Američko pravosuđe podiglo je optužnicu protiv Snoudena za špijunažu pošto je medijima prosledio informacije o državnom nadzoru telefonskih razgovora i interneta u SAD i inostranstvu.
XS
SM
MD
LG