Dostupni linkovi

Bramerc najavio žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću


Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je danas da će do kraja sedmice podnijeti žalbe na presudu kojom su bivši šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni svake odgovornosti za zločine za koje su optuženi.

"Smatramo da presuda većine u pretresnom vijeću sadrži više ozbiljnih grešaka koje su dovele do nepravednog ishoda, što treba ispraviti", saopštio je Bramerc.

Bramerc ističe da je, nakon što je objavljeno pismo sudije Frederika Harhofa u kojem izražava "duboku zabrinutost da je Tribunal promijenio kurs pod pritiskom vojnih establišmenta nekih uticajnih zemalja", primio brojne zahtjeve za svoj komentar, ali da ne smatra "primjerenim da se uključuje u raspravu koja je nakon objavljivanja pisma uslijedila".

Bramerc istovremeno izražava razumijevanje za "razočarenje koje nakon niza nedavnih oslobađajućih presuda koje su pomenute u pismu sudije Harhofa osjećaju mnogi, posebno zajednice preživjelih".

"Tužilaštvo je, takođe, razočarano. Iako oslobađajuće presude mogu biti pravedan i prikladan rezultat svakog sudskog postupka, one se moraju zasnivati na jasnoj analizi dokaza i koherentom pravnom obrazloženju. One moraju biti i uvjerljivo objašnjene zajednicama na koje se odnose. Tim zajednicama tužilaštvo tribunala ponavlja svoju obavezu da upotrijebi sve preostale pravne mehanizme kako bi insistiralo na pravednim ishodima koji ispravno odražavaju krivicu optuženih pred Tribunalom", naglasio je Bramerc.

Osim što najavljuje ulaganje žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću, tužilaštvo ističe da "vjeruje da postoje uvjerljivi razlozi da se odstupi od pravnih principa artikulisanih u žalbenoj presudi u predmetu Perišić".

"Test koji je upotrijebilo Žalbeno vijeće u predmetu Perišić nema osnova u međunarodnom običajnom pravu, suprotan je ranijoj praksi Žalbenog vijeća, nedostaje mu koherentnost pravne doktrine i potkopava poštivanje međunarodnog humanitarnog prava", ističe Bramerc.

U vezi sa oslobađajućom presudom u predmetu "Gotovina i drugi", tužilaštvo "razmatra da li je dostignut poseban prag potreban za reviziju žalbene presude".

Navodi se da će, ukoliko to jeste slučaj, tužilaštvo "pokrenuti postupak u toku propisanog perioda od jedne godine". "Isto tako, daćemo svu moguću pomoć nacionalnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji za krivično gonjenje zločina počinjenih u toku i nakon akcije `Oluja", ističe Bramerc.
XS
SM
MD
LG