Dostupni linkovi

Tači: Nije mi cilj Velika Albanija


Hashim Thaci
Hashim Thaci

Kosovski premijer Hašim Tači negirao je da mu je cilj Velika Albanija, i dodao da implementacija briselskog sporazuma nema alternativu.

"Ne postoji alternativa implementaciji sporazuma, jer u suprotnom nema evropske budućnosti kako za Srbiju, tako ni Kosovo. Sporazum od 19.aprila nije kraj, već početak jednog dugog procesa", kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" tvrdeći da postoje tendencije u Beogradu da se čitava stvar uspori.

Takođe je naveo da postoje ljudi u Beogradu, ali i Prištini koji su protiv sporazuma, ali je i pored svega veoma optimističan. Što se tiče razmene oficira za vezu Tači ističe da je i to samo početak.

"Naš oficir za vezu će biti ambasador, a i ophođenje će biti kao na nivou ambasadora", poručio je on dodajući da je i oficir za vezu Beograda ambasador.

Govoreći o toku primene sporazuma, Tači je izrazio zadovoljstvo što zatvaranje srpskih policijskih stanica protiče bez problema, dodajući da to mora biti verifikovano od strane Euleksa.

Na konstataciju da je kosovska skupština nedavno usvojila rezoluciju u korist Albanaca na jugu Srbije Tači je podvukao da Priština ne radi na promenama granica, već na njihovom otvaranju.

"Mi smo samo izjasnili naše legitimne stavove prema Albancima u Preševskoj dolini. Oni bi trebalo da budu u mogućnosti da uživaju demokratska i nacionalna prava", objasnio je on.

Upitan za izjave albanskog premijera Saljija Beriše, koji je govorio o Velikoj Albaniji, Tači naglašava da je on verovatno loše shvaćen u međunarodnoj zajednici.

"Radi se o tome da živimo u regionu bez granica, ali granice svake države u kojoj žive Albanci moraju biti poštovane. Kao države možemo pristupiti EU i onda bi svi Albanci bili ujedinjeni u Evropi. Ne radi se o stvaranju etnički homogene države", naglasio je on.

Tači je, navodeći da je to isto jasno stavio do znanja premijeru Daciću, poručio da ne dolaze u obzir razmena teritorija, te da na Kosovu neće biti nikakve Republike Srpske, nikakve autonomije, niti promene granica.
XS
SM
MD
LG