Dostupni linkovi

Svjedočio general koji je odbio Mladićevu zapovjed o progonu


Dragomir Keserović svjedoči u Hagu, 17. lipanj 2013.
Dragomir Keserović svjedoči u Hagu, 17. lipanj 2013.
Kako bi pokazalo zapovjednu liniju između zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i podređenih jedinica vojne policije u vrijeme srebreničkih pogubljenja, haško tužiteljstvo je izvelo kao svjedoka Dragomira Keserovića, generala VRS-a koji je u sporno vrijeme bio sigurnosni oficir.

Keserović je pri tom opisao zapovjednu piramidu u VRS-u, potvrđujući da je lanac informiranja u vrijeme srebreničkih događanja dobro funkcionirao.

Keserović se u vrijeme napada na Srebrenicu nalazio na drugoj strani ratišta, no 16. srpnja 1995. godine se vratio u Glavni štab gdje je sreo generala Mladića koji mu je rekao da su u tijeku borbe s 28. divizijom Armije Bosne i Hercegovine. Tu operaciju, kako je navedeno - progona protivničkih jedinica, Keserović je trebao preuzeti od Vidoja Blagojevića.

„Da to ne ide potrebnom dinamikom. A i pukovnik Blagojević bi trebao ići na neki drugi zadatak. Pa ću ja preuzeti zapovjedništvo nad tim jedinicama i nastaviti realizaciju zadatka. Odnosno provođenje cilja operacije“, prisjetio se svjedok događaja u zapovjednom mjestu Glavnog štaba VRS-a u Crnoj Rijeci.

Spomenuti Blagojević je podsjetimo izdržao kaznu zatvora od 15 godina zbog zapovjedne odgovornosti za ubojstva srebreničkih zarobljenika u bratunačkoj školi Vuk Karadžić.

Keserović je potvrdio kako je odbio zapovjed generala Mladića – o daljnjem progonu vojnih jedinica Armije BiH i civila koji bježe s njima iz Srebrenice, jer je to za njega bilo „vojnički neprihvatljivo“.

„Nikada nisam tu bio, ni nisam mogao vršiti procjenu zemljišta. Nisam mogao ni vršiti procjenu tih jedinica (Armije BiH) jer ih nisam znao, kakve su im sposobnosti. Dakle puno je razloga bilo da je to za mene, u tom trenutku - to bilo vojnički neprihvatljivo“, pružao je Keserović navodna opravdanja za odbijanje zapovjedi, ne želeći ni direktno potvrditi tužiteljstvu – da je svjestan da je došlo do smaknuća širokih razmjera.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:19:04 0:00
Direktan link

Pri tom je jedino spomenuo da je „vojnički neopravdano“ stradao određeni broj bošnjačkih civila koji je bježao zajedno s ARBiH iz Srebrenice.

Inače Keserović je smijenjen iz ministarstva obrane Republike Srpske 2004.godine odlukom visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, zbog nesuradnje oko progona osumnjičenika za ratne zločine.

Mladićeva obrana unakrsno će ga ispitivati u utorak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG