Dostupni linkovi

Zagreb Pride protekao bez incidenata


Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
U Zagrebu je u subotu bez incidenata protekla 12. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i porodica Zagreb Pride 2013. kojoj je prisustvovalo više od 10.000 građana iz cijele Hrvatske ali i nekolicina zemalja iz regije.

Među pristunima bile su i strejt osobe koje su došle da podrže Povorku, kao i nekolicina političara.

"Naprosto sam isprovocirana do te mjere da sam odlučila pružiti podršku jednom principu dobra. Ja se tog principa držim i držat ću ga se uvijek", rekla je supruga premijera Zorana Milanovića, Sanja Musić Milanović, koja je također bila na skupu.

Organizatori Zagreb Pridea su poručili kako današnjom povorkom ponosa LGBT osoba žele pokazati da koračaju u ime svih porodica, odupirući se svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu, te da je ovo najvažnija povrka do sada jer se održava za sve građane Hrvatske.

"Zadnjih smo sedmica ponavljali da je ovo zemlja za sve nas. Danas u povorci ponosa želimo to i pokazati tako što ćemo svi zajedno lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne, biseksualne i queer osobe, rame uz rame, s našim strejt roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i prijateljicama koračati u ime svih porodica", istakli su ogranizatori.

LGBT populacija zahtjeva svoja puna građanska prava kao i pravo na porodicu, te će zbog toga tražiti promjene Ustava u dijelu koji se tiče bračne zajednice.

"Želimo poslati poruku Vladi da nećemo pristati na ni na što što je ispod priznanja našeg punog, ljudskog i porodičnog dostojanstva, slobode i zaštite naših porodica i naše djece. Zagreb Pride se uvijek borio i nastavit ćemo se boriti za punu jednakopravnost, porodičnu i bračnu, svih LGBT parova, kao i svih ljudi, zato što mi već jesmo porodica i to ne može negirati nikakva zakonska ili ustavna prepreka", poručio je u iem organizatora Marko Jurčić.

Skup je osiguravao veliki broj policijskih službenika.
XS
SM
MD
LG