Dostupni linkovi

Euleks istražuje 100 ratnih zločina


Bernd Borchardt, EULEX
Bernd Borchardt, EULEX
Šef Euleksa Bernd Borhart izjavio da kosovski i Euleksovi tužioci trenutno istražuju 100 slučajeva ratnih zločina, dok je u toku pet procesa ratne zločine.

On je takođe dodao i da Euleks ima dodatnih 13 naloga za hapšenje okrivljenih Srba koji su van pravne nadležnosti Kosova.

Bordhart je u saopštenju naveo da je Euleks od UNMIK-a nasledio 1.200 predmeta koji se tiču ratnih zločina na Kosovu od čega je zbog nepostojanja dokaza odbačeno 500 predmeta.

Prema njegovim riječima, pred kosovskim i Euleksovim tužiocima iz Specijalnog tužilaštva Kosova rješava 300 predmeta i da su pokrenuli 51 novi predmet ratnih zločina, uključujući prvu istragu ikada u vezi sa djelima seksualnog nasilja ili silovanja ocenjenim kao ratni zločini.

Kosovski i Euleksovi tužioci trenutno istražuju 100 slučajeva ratnih zločina, a u toku je 5 suđenja za ratne zločine, naglasio je šef Euleksa dodajući da su donete presude u 15 predmeta ratnih zločina.

Od tog broja, naveo je Borhart, sedam obuhvataju okrivljene koji su srpske pripadnosti, osam su okrivljeni albanske nacionalnosti i da postoji dodatnih 13 naloga za hapšenje okrivljenih Srba, koji su van nadležnosti Kosova.

U toku je 216 aktivnih predmeta o nestalim licima, saopštio je šef Euleksa ističući da tužioci Misije EU na Kosovu, kao i svi ostali kosovski tužioci, ne procesiraju predmete na osnovu politike, već na osnovu dokaza.

Borhart je kazao da većina osumnjičenih za ratne zločine izvršene protiv kosovskih Albanaca tokom sukoba su kosovski Srbi, ili državljani Srbije, ali da oni više nisu na Kosovu.

„Sudstvo na Kosovu, uključujući Euleks, ne može da vodi istragu protiv navodnih izvršilaca, već ima nadležnost samo na Kosovu. Svi mi poštujemo zakone Kosova, a zakoni Kosova kažu da se nikome ne može suditi u odsustvu,“- rekao je prvi čovjek Euleksa. On je takođe naveo da je većina kosovskih Albanaca, koji su osumnjičeni za ratne zločine, izvršili ih protiv svojih sunarodnika.
XS
SM
MD
LG