Dostupni linkovi

EK traži konkretne odgovore Vašingtona


 Edward Snowden i Barack Obama
Edward Snowden i Barack Obama

Evropska komisija zatražila je od Vašingtona "objašnjenje i razjašnjenje" o američkom programu praćenja komunikacija pošto bi to moglo da predstavlja kršenje
osnovnih prava evropskih građana.

To se navodi u pismu evropske komesarke za pravosuđe Vivijan Reding koje je juče uputila američkom ministru pravde Eriku Holderu.

"Tražim da mi pružite objašnjenja i razjašnjenje programa Prism i ostalih američkih programa koji se koriste za prikpljanje i pretragu podataka kao i zakona koji odobravaju takve programe", napisala je evropska komesarka.

Ona u pismu postavlja više pitanja - da li su ti programi usmereni samo na Amerikance ili i na strane i evropske državljane, koji je domet tih programa, da li su ograničeni u specifičnim i pojedinačnim slučajevima i na osnovu kojih su kriterijumima
zasnovani.

Komisija podseća da "poštovanje osnovnih prava i pravne države predstavlja osnov za odnose EU i SAD" i da bi "programi poput Prism i zakoni koji odobravaju takve programe, mogli da izazovu ozbiljne posledice po osnovna prava evropskih građana".

Evropska komesarka je upozorila da bi program "Prism" mogao da ima posledice po budući sporazum o slobodnoj razmeni između EU i SAD.

Reding je poslala to pismu uoči sastanka Evropske komisije i američke vlade u petak u Dablinu.

Londonski Gardijan i američki Vašington post objavili su da američke obaveštajne službe prate podatke i komunikaciju preko interneta, uključujući i servere velikih grupa poput Gugla i Fejsbuka.

Američki predsednik Barak Obama potvrdio je istinitost informacija o praćenju komunikacija, ali je naveo da je to sve u okviru borbe protiv terorizma i zaštite američkih državljana od mogućih napada.
XS
SM
MD
LG